Naslovnica Gospić Jasikovac, sportsko rekreacijski centar ili zapuštena šuma?

Jasikovac, sportsko rekreacijski centar ili zapuštena šuma?

5

GOSPIĆ – Hoće li park šuma Jasikovac postati sportsko rekreacijski centar ili će ga akcijama uređenja  Lička ekološka akcija i grad Gospić  napraviti zanimljivim mjestom za društveni život gospićana  ili će pak postati kultno urbano mjesto uz rub ličke metropole kakav je bio prije stotinjak godina danas je nemoguće reći. „SOS za park šumu Jasikovac“ naziv je tribine održane u Gospiću u organizaciji Ličke ekološke akcije, prve u nizu koja bi mogla pokazati put kojim ova šuma ide.  LEA je pokrenula i istoimeni projekt koji je prepoznat i od naftne kompanije INA-e koja ga je uvrstila među 12 najboljih projekata održivog razvoja u sklopu programa Zeleni pojas. Ova udruga želi od  park šume Jasikovac  napraviti  sportsko rekreacijski centar, mjesto gdje će se gospićani okupljati, mjesto za odmor i razna društvena  događanja. Želi se Jasikovcu vratiti staro ruho koje je imao nažalost nekih sada već davnih vremena. Naime kako je u svom dijelu predavanja istakao jedan od čelnika LEA-e Vladimir Šulentić prvo veliko propadanje Jasikovca dogodilo se 1943 godine kada je talijanski okupator porušio veliki broj hrastovih stabala. I tijekom cijelog drugog svjetskog rata napravljene su velike štete u ovoj park šumi. Jasikovac je kasnijih godina malo po malo propadao, no nažalost vrhunac tog propadanja dogodio se 2013.godine kada mu je ukinut status zaštićenog područja. Danas je najveći problem vlasništvo ove šume, knjiži se pod mjesnom zajednicom Gospić, no činjenica je da mjesne zajednice ne postoje pa je onda po hrvatskim zakonima jedini mogući vlasnik RH, odnosno Hrvatske šume koje su vlasnik svega što u svome imenu ima riječ šume. Gradski pročelnik Pavao Pavelić pojašnjava da je grad pokrenuo inicijativu da se vlasništvo Jasikovca upiše na grad, no gruntovnica to ne želi napraviti, vlasnik nije ni grad ni Hrvatske šume iako se automatizmom upravo one mogu upisati kao vlasnik. No, pitanje je koliko uopće Hrvatske šume zanima ovaj park jer na ovoj tribini, iako je javnost na vrijeme upoznata s njom, nije bilo nikoga iz ove tvrtke. Ipak LEA će nastojati napraviti sve da povrati taj stari šarm i funkciju Jasikovca. Zbog ove vlasničke zavrzlame postavlja se pitanje jeli cijela priča oko Jasikovca utopija. Potpredsjednica LEA-e  Jasmina  Zeba kaže da su se određeni  razgovori vodili i s Hrvatskim šumama, oni planiraju napraviti takozvanu sanitarnu sječu,a neki budući plan slaže se s LEA-inim, uređenje sportsko-rekreacijskog centra. U LEA-inoj organizaciji i uz pomoć grada već je održano nekoliko akcija čišćenja, s tim će se i nastaviti. Postavljene su i rampe na kolne ulaze kako bi se spriječila sječa drva i bacanje otpada, postavljene su i info table.     Projekt Ličke ekološke akcije INA je uvrstila u program Zeleni pojas, partner na projektu „SOS za park šumu Jasikovac je rukometni klub Gospić. Tijekom projekta organizirat će se niz akcija uređenja postojećih staza, postavljat će se i spremnici za otpad, stalci za bicikle i info table.

Milan Tomašević

 

5 Komentari

  1. Gospon Pavelic Jasikovac nije bijo privatno zemljiste. Jasikovac je dan gradu Gospicu da postave Vjesala kao spomenik panulih boraca. Ali u zalost tu su bili vjesalni stupci Hrvatskih vojnika. Prema tome grad moze jednostavno upisat Jasikovac pod Njihov Patk zbog toga sto je dat gradu cetrdeset i prve godine.
    Tako isto trbate uzet i zemlju kod stance u Kospicu od Teslica tu su isto vjesali Hrvate i Hrvatice pod komandom Dmitra Mandarica i Nikole Teslica.
    Tu trebate postavit spomenik palih Hrvata i Hrvatica pod brojem od 118. A kod Teslica 23.

  2. Svaka čast ovoj skupini ljudi koji su se okupili kako bi napravili nešto dobro za naš grad. Podržavam njihove akcije i mislim da bi ovakvih i sličnih udruga trebalo biti malo više!

  3. Dajte malo u ruke uzmite zakon o sumama I zakon o zemljisnim knjigama pa ce vam puno toga biti jasnije. Gradske vlasti vas toboze podrzavaju a politicki I interesno su u neraskidivim vezama sa zupanijom na ciju incijativu je I ukinut status park-sume. Shvatite vec jednom da su s vama zbog sebe a ne zbog gradana Gospica.

  4. Kad cujem da ce Jasikovac postat sportski centar onda cu biti zadovoljan. Svi oni koji su tu izgubili zivote za Hrvatsku nebi bili veseliji nogo kad bi culi dase pravi sportski centar za djecu.
    Menije vrlo smijesno kako privatnik ima papire od Jasikovca. A cetrdeset i pete kad je rat zavrsio tu su prvi pit cetnici usli u Gospic i u jasikovcu objsili cetu Hrvatski vojnika bez oruzja. i kasnije digli vjesala za pale borce i od njihovog zlocina proglasli Hrvate kao zlocine. I vrijemje dase nesto cuje o deckima is Podlapace Barleta i Kosinja.

Comments are closed.