Naslovnica Kultura Katolička crkva u D. Lapcu nakon gotovo 500 godina

Katolička crkva u D. Lapcu nakon gotovo 500 godina

1

Više od osamsto vjernika svjedočili su danas posvećenju oltara i blagoslovu crkve sv. Ivana Pavla II. Donjem Lapcu. To je prva katolička crkva izgrađena u tom mjestu nakon 489. godina. Biskup gospićko-senjski mons. mr. Zdenko Križić u propovijedi se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnji ovog sakralnog objekta. Lapački župnik vlč. Dino Rupčić bio je moderator prvog djela svečanosti koji se odigrao na ulazu crkve. Zahvalio je Ličko-senjskoj županiji, županu Milanu Koliću, saborskom zastupniku dr.Darku Milinoviću i načelniku općine Donji Lapac Iliji Obradoviću koji su dali veliki doprinost da bi Lapac dobio crkvu srušenu u 16. stoljeću.
Crkvu i župni stan izgradila je tvrtka GIVI iz Otočca čiji je vlasnik Pavao Bukovac predao biskupu Križiću ključeve crkve. Vrijednost radova iznosila je 5,7 milijuna kuna. Dok je ulazio u novu crkvu biskup Križić i mnoštvo svećenika slušali su sa kora pjesme biskupijskog zbora. Potom je biskup posvetio oltar, zapalio tamjan i blagoslovio crkvu, vodeći prvu svetu misu u novom sakralnom objekt. Ulje i tamjan za posvetu prinijeli su mu predstavnici braniteljskih udruga. Među uzvanicima su bili župan Milan Kolić, njegov zamjenik Nikola Lalić, načelnik općine DL Ilija Obradović, načelnik općine Udbina Ivan Pešut kao i predstavnici svih ličkih općina. Zasebno je toplo bio dočekan i Miroslav Tomić, predsjednik Organizacijskog odbora za izgradnju ove crkve koji je dao ogroman obol realizaciji ovog projekta. Nekadašnji gospićki župnik, sada svećenik u Korenici, vlč. Stjepan Zeba godinama je službu božju u Donjem Lapcu predvodio u različitim objektima i dao veliki doprinos kako izgradnji ove crkve, tako i očuvanju nacionalnog identiteta Hrvata u Donjem Lapcu. Svečanost su uveličale i članice KUD-a Katarina Zrinska svojim živopisnim narodnim nošnjama. Na zvoniku crkve ponosno se vijorila hrvatska zastava, ona ista koju je 1995. godine na kninskoj tvrđavi izvjesio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Svojevrsni kuriozitet lapačke crkve je taj da nosi ime svetog Ivana Pavla II., dok je temeljni kamen za tu crkvu na splitskom Žnjanu blagoslovio Papa Ivan Pavao II. 1998. godine.

L.O.

1 komentar

  1. Fino Fino sto mislite Da Broz zna daste to napravili on bi odma zaplakao. Iz Lapca su billi njegovi gardisti Dmitar Obradovic i brat mu Jovo.
    A sada Fra Krizic vraca natrag 400 i vise godina. Sva ta mjesta trebaju naroda dase to odrzava i goji. Sa danjasnjim izlazom po svetu sve ostaje pusto zbog Euro suradnje.
    Istocni Rumuni Hrvatskog porijekla propadaju u Rumuniji. Trebate dovesti par familija da imaju gdje zivjeti i ponovo dignuti svoj Hrvatski duh.
    Svaka Cast Fra Krizicu. Hrvatska je bila do Bihackog mosta pa ako mozete ponovo spojite nas narod u tom djeli. Isus je dao zivot da bi mi imali mir i ljepotu. Pogled na tu Crkvu i sto trebas vise. Samo ljijepo sa nasim Pravoslanim narodom u tom dijelu tako da Hrvatska napreduje.

Comments are closed.