Gledajući TV-program i listajući dnevne listove  ovih smo dana bili svjedoci još jednog obilježavanja Noći vještica. Sasvim nehotice postali smo svjedoci glupiranja (na sreću manje skupine) mladih koji su bez iznimke te «čarobne noći» bili pijani.

   – Ja sam za ovu noć «iskopal» baku, al’  ne mrem stat’ u njezinu obleku pa sam nekaj kombiniral! Splašil sam suseda s ovom oblekom pa je skoro opal dole-hvalio se u kameru jedan zagrebački mladić čija je «obleka»  u transtvestitkom maniru bila čudna kombinacija ženskog ruha i raspadajućih dijelova ljudskog tijela, a sve to dobro začinjeno bojom krvi.

    U Osijeku je vidno pijana djevojka s radošću tvrdila kako joj je ovo super jer susjedi bježe od nje, a doma je gledaju s čuđenjem. Čini se da nitko od sudionika ovih terevenki toga dana nije bio na grobu bake, djeda, roditelja ili bilo koje njima drage osobe koja više nije među živima. Uz malo pijeteta prema mrtvima izrugivanje raspadajućim tijelima i kosturima svakako nema previše smisla. Uostalom, što se mi čudimo ovakvom neukusu? Iz SAD-a su nam ga uvezli pametni i vješti ugostitelji. Dovoljno je napisati plakat koji jamči lud provod i jeftiniji alkohol kostimiranim gostima i uspjeh je zajamčen. A to što se za pelinkovac od 5 kuna ili pivo po nabavnoj cijeni netko blesavi cijelu noć glumatajući živuće mrtvace-to je najmanje važno. Uostalom, jedna od popratnih pojava takvih fešta u SAD-u je porast kriminala i nasilja svih oblika. Da ne bi bilo zabune.

     Većinu smo dobrih stvari uvezli sa zapada. Pod ovim pojmom ne podrazumijevamo samo stranu svijeta, već modernu i kvalitetnu  tehnologiju, kulturu, umjetnost i sve ono što napredak donosi. Istini za volju, uvezli smo i bolesno lošu prehranu i mnoge navike koje nemaju previše veze s pameću. Uvezli smo tako i Noć vještica «da bi splašil suseda koji je skoro opal dole». Možda smo malo i pretjerali jer ako sve postane zapad, gdje će nam izlaziti Sunce???

                                                                                                  Stipe Krieger