Kao jedan od ikona prepoznatljivosti Hrvatske u svjetskoj zajednici,  Velebit zauzima posebno mjesto u kolektivnoj svijesti Hrvata kao duhovni simbol i sastavni dio nacionalnog identiteta. Takvo mjesto u duhovnom reljefu Hrvatske ova je planina je zaslužila svojom povješću, položajem, izgledom i značenjem u životu njezina stanovništva. Površinom najveća planina Dinarskog sustava, proteže se između prijevoja Vratnik i doline rijeke Zrmanje, u duljini od 145 km i širini od 10 do 30 kilometara, sa najvišim vrhom od 1757 m, Vaganskim vrhom te više od 50 vrhova preko 1500 metara nadmorske visine i dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit i Paklenica. Cijela površina Velebita nosi status Parka prirode, te kao tako zaštićeno područje ima status najveće, a možda i zadnje istinske divljine Starog kontinenta.

Ova mitska planina u novije je doba postala gladijatorska arena jednog od najrespekatbilnijih sportskih događaja na tlu Hrvatske i sigurna najveći izazova za svakog vrhunskog sportaša iz sfere sportova izdržljivosti. U skladu sa samom planinom, ponizno i u tišini, planinski maraton pod naziivom Velebitski treking već deset godina za redom okuplja najizdržljivije sportaše Hrvatske ali i svijeta, koji svake godine ponovo dolaze kako bi svoju snagu odmjerili sa ovom jedinstvenom i impresivnom planinom.

Treking u Hrvatskoj

Pravila trekinga kao sportske discipline nalažu da natjecatelji moraju u određenom vremenslom roku proći sve zadane kontrolne točke, kretajući se isključivo na nogama od točke A do točke B, hodajući ili trčeći kroz pristupačne ili gotovo nepristupačne prirodne predjele, označene ili neoznačene, bez korištenja i pomoći motoriziranih ili ostalih  sredstava kretanja, sa cijelom propisanom opremom potrebnom za preživljavanje.  Natjecatelj koji najbrže prođe sve kontrolne točke i zadovolji sva pravila je pobjednik.

Treking je u Hrvatskoj kao samostalna natjecateljska disciplina nastao iz koncepta pustolovnih utrka, a 2003. održana je prva treking utrka u Hrvatskoj – Velebitski treking. Dvije godine poslije utemeljena je i Treking liga, skup treking utrka koj su se udružile u jedinstvenu natjecateljsku ligu te je do sada doživjela čak 8 izdanja. Godine 2011. održano je i prvo Prvenstvo Hrvatske u trekingu, „Velebit 100“, a danas se u Hrvatskoj u Treking ligi i izvan nje organizira više od 30 treking utrka godišnje, većih i manjih razmjera. Treking je od svog osnutka dosegnuo veliku popularnost: u sezoni Treking lige 2011. bilo je čak 1700 pojedinaca koji su nastupili na utrkama, a rekordan broj natjecatelja na pojedinoj utrci bio je na Pašman Škrapingu u ožujku 2012. koji je premašio 800 sudionika.

Dukat Velebitski treking 2012 – jubilarno izdanje

Ovogodišnje jubilarno 10. izdanje Dukat Velebitskog trekinga održava se 23. i 24.06. i podijeljeno je u 4 težinske kategorije: Velebit 100 (100 km, 6000m uspona), Ultra (45 km / 3000 m uspona), Light (27 km / 1250 m uspona) i Jogging (10 km / 700 m uspona). Osim kategorija koje su rezervirane za vrhunski utrenirane sportaše, Velebitski treking ima i posebne dvije kategorije namijenjene turistima i rekreativcima, te daje mogućnost svima koji to žele, bez obzira na fizičke sposobnosti, da osjete djelić Velebita i atmosfere koji ovaj projekt nosi. Elitna kategorija “Velebit 100” ujedno se boduje kao kvalifikacijska utrka za najprestižniju svjetsku treking utrku Ultra Trail Mont Blanc (10.000 natjecatelja). Start za Velebit 100 kategoriju je u subotu, 23.06 u 14:00h sa rive u Karlobagu, za ostale tri kategorije je u nedjelju, 24.06., u 09:30h na Trgu Marasovića u Starigrad Paklenici, na ulazu u Nacionalni park Paklenicu. Cilj za kategorije je istog dana na Trgu Marasovića od 06:00h do 22h. Za utrku je prijavljeno 340 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Njemačke, Italije, Poljske, Češke i Južne Afrike.

Pada li rekord od 16h i 53 minute ove godine?

Prošlogodišnji pobjednik Velebita 100km, 38-godišnji Samoborec Goran Lesjak, izjavio je da ove godine, njegov prošlogodišnji rekord od 16sati i 53 minute pada za još sat vremena. „Prošle godine bilo mi je prvi put da sam se odvažio na ovakav zalogaj od 100 kilometara, te nisam bio siguran kako će tijelo reagirati nakon 10-ak sati trčanja po Velebitu. Ove godine imam više iskustva, bolje sam upoznat sa stazom i vjerujem da mogu popraviti rekord ispod 16 sati. Nažalost, neće mi biti najvećeg konkurenta, Ante Pešića, koji me „gurao“ prošle godine, uspio sam mu pobjeći tek zadnjih 10-ak kilometara, a do tada je bila „mrtva trka“. Kristijan Šivak, dvostruki pobjednik Treking lige (2005. i 2010.) i ponosni vlasnik rekorda Velebit 140 km (2004., Paklenica-Senj), od 28 sati i 36 minuta (rekord se pojedinačno pokušava dostići već 10-ak godina, ali neuspješno) drži kako je Velebitski treking jedinstvni sporstki događaj uopće: „Bio sam po mnogim utrkama po svijetu, od trekinga do maratona, no Velebitski treking je nešto jedinstveno! Gotovo da ne postoji mjesto na svijetu gdje se možete 150 kilometara pravocrtno kretati, a da ne naiđete na neki oblik civilizacije. A Velebit je upravo to: sami ste, vi i ta impresivna planina, u noći i kiši, bez ikoga oko vas u cijeloj dužini utrke. U isti čas i zastrašujuće i očaravajuće!“ Kristijan Šivak dobio je i nadimak „Velebitski geMpard“. Zašto „M“, možda treba pitati organizatora, no svaki pobjednik Velebitskog trekinga dobio je jedan od „životinjskih“ epiteta.

Poskok 3: Posvećeno braniteljima velebitske bojišnice

Dukat Velebitski treking 2012: Poskok 3 posvećen je na spomen svim braniteljma koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991.-1995. godine. Utrka u svom nazivu nosi ime Poskok 3 u spomen na akcije Poskok 1 i Poskok 2 u  kojima su Specijalne jedinice MUP RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku domovinskog rata. U ljeto 1992. Specijalna policija MUP RH počela je zauzimati bitne vojno-strateške položaje na južnom Velebitu da bi tamo formirala svoje baze. Akcijma Poskok 1 i Poskok 2 obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša – Visočica – Oglavinovac – Struge – Marasovac – Ivine vodice – Vlaški grad – Dušice – Veliko Libinje – Bukva u ukupnoj dužini od preko 120 kilometara. Na taj način stvorena je čvrsta linija obrane i omogućena kvalitetna priprema vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep i Oluja. Pripadnici Specijalne policije su više od 1000 dana u vrlo ekstremnim planinskim uvjetima držali 120 km linije bojišnice, sve do početka vojno – redarstvene operacije Oluja 4.08 1995. godine i time dale nemjerljiv doprinos obrani tog dijela Hrvatske i u pripremi i provođenju vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep i Oluja.Velebitski trekking – Poskok 3 posvećen ovim hrabrim ljudima u spomen – da se ne zaboravi!

Jedan od sudionika domovinskog rata i branitelja Velebita je i Robert Hasija, suorganizator utrke i predjednok Udruge veterana specijalne policije Alfa, koji Velebit pamti i u drugačijim okolnostima: „Svake godine kada dođe vrijeme Velebitskog trekinga, prisjetimo se na ratne događaje kada smo branili i obranili Velebit, provevši više od 3 godine na sibirskim temperaturama zimi i tropskim temperaturama ljeti, uz nadljudske napore da se odupremo agresoru i obranimo ovaj dio Hrvatske, koji je bio jedan od najznačajnijih strateških točaka u zaustavljanju napredovanja agresorske vojske. Da je ovaj dio Velebita pao, Hrvatska bi bila nepovratno odsječena na dva dijela. Nikada neću zaboraviti kada smo sa Velebita izvlačili jednog ranjenog kolegu, noseći ga neprestano 24 sata, po neljudskim vremenskim uvjetima i velebitskom kamenu, koji nam je nekada znao biti i najveći neprijatelj. No, lijepo je sada Velebit gledati iz ove perspektive.“

Promotor turizma i ljepota Hrvatske

Velebitski treking je projekt od velikog sportskog, turističkog i ekološkog značaja koji na jedinstven način promovira Velebit i sve potencijalne mogućnosti za razvoj aktivnog turizma na ovim lokacijama. Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice prepoznale su koncept treking utrka kao vrijednog promotora Hrvatskih ljepota i aktivnog turizma koje Hrvatsku predstavljaju kao poželjnu destinaciju za 365 dana u godini.

Organizacijski tim

Organizacijski tim sastavljen je od ljudi koji su se natjecali na najprestižnijim svjetskim pustolovnim utrkama i sa petnaestogodišnjim iskustvom u organizaciji treking utrka što jamči visoku kvalitetu, posjećenost i sigurnost projekta. U organizaciji, suorganizaciji  i osiguranju projekta sudjeluju Udruga veterana specijalne jedinice policije Alfa, Klub pustolovnih sportova Multisport, GSS stanice Zadar i Gospić, Turističke zajednice Starigrad Paklenica i Karlobag, Park prirode Velebit,  Nacionalni park paklenica, planinarska društva i mnogobrojni volonteri. Utrku su već tradicionalno pomogli sponzori i partneri: glavni sponzor utrke Dukat, te Zagrebačka pivovara, Encian, PIK Vrbovec, Zvijezda, hotel Alan i hotel Rajna.


LO