"GAČANI" najbolji u kotliću

Otočac – Tradicionalnu manifestacija “Eko-etno Gacka“, najveću manifestaciju ovakvog sadržaja u Ličko senjskoj županiji, koja se ove godine održava desetu godinu po redu obilježio je rekordan broj izlagača i natjecatelja u spremanju lovačkog kotlića.

“Eko-etno Gacka“ u svom desetom izdanju postala je respektabilna i samostalna manifestacija koja se održava u zelenom parku i već nekoliko godina svjedoci smo da je Eko-etno Gacka svojom atraktivnošću i bogatstvom zabavnih i stručnih sadržaja odavno prerasla dosadašnje koncepte i bilo je samo pitanje vremena kada će se napraviti još kvalitetniji i sadržajniji korak te time krenuti sa stvaranjem nove eko etno kulture u Gackoj dolini i šire. Ovogodišnji sajam imao je zaista što za pokazati, brojne posjetitelje ugodno iznenaditi a izlagači zaslužuju u najmanju ruku pohvale za njihov dugogodišnji ustrajani rad.

Na ovogodišnjoj Eko etno Gacki pripremljen je bogat, zabavan i poučan program i jedinstven način prezentacije tradicije i baštine Gacke doline, ali i gostiju iz drugih krajeva. I ove godine sajam je ostao vjeran predstavljanju starih obrta, zanata, folklora, gastronomske ponude ruralnih područja, osobito one autohtone i izvorne, ali i turističke ponude sela. Kao i svake godine, Eko etno Gacka donijela je brojne zanimljivosti i novosti. Na sajmu su se mogla degustirati autohtona kuhinja, razne delicije, pjenušci, vina i rakije, saznati sve o zdravoj hrani, isprobati bogastvo kvalitetnih vrsta meda, sira, …vidjeti raskošne rukotvorine, proizvode od drveta, vune…

Eko Etno Gacka može se slobodno reći svojevrsna je novost u Hrvatskoj, jer je nastala kao rezultat pomnog čuvanja ekoloških i etnoloških načina proizvodnje odjeće te ekoturizma i općenito razvoja novih turističkih proizvoda. Ona je zamišljena kao, dio dosada već renomiranog međunarodnog sajma Eko etno Hrvatska, na kojoj bi se susretali i izlagali svoje  proizvode obrtnici i mali proizvođači s naglaskom na ekološku i etnološku komponentu proizvodnje, a inspirirani ekološkom, etnološkom i kulturnom baštinom svojeg kraja.

Do sada uluženim trudom, ponajviše zahvaljujući osmišljenim, kreativnim i kvalitetnim radom Turističke zajednice grda Otočca, Eko etno Gacka, nebi bilo iznenađenje da dobije međunarodni karakter, te da privuče što veći broj eko etno proizvođača i trgovaca, što bi u konačnici rezultiralo poticanje razvoja obrtnika i malih proizvođača u Gackoj ali i u Hrvatskoj. Hrvatska bi time dobila jedinstven turistički eko etno proizvod kao dio sveukupne turističke ponude za strana i domaća tržišta.

Davor Peitel najsimpatičniji kuhar
Davor Peitel najsimpatičniji kuhar

Eko Etno Gacka ide i dalje, održavat će se kao samostalan projekt TZ grada Otočca uz pokroviteljstvo grada Otočca a kako je ovo jedinstven projekt, kao takav će biti zaštićen i predstavljati će značajan čimbenik dijela sveukupne turističke ponude Ličko senjske županije.  Cilj projekta je upoznati građane i turiste  s gačanskom (eko)turističkom i eko-etno ponudom  te ponuditi jedinstven doživljaj za pamćenje. Kao najuređeniji, najorginalniji štand proglašen je štand Udruge „Pavenka“ iz Brinja dok je između 26 ekipa koje su se natjecale ukuhanju lovačkog kotlića ekipa „Gačani“ osvojila prvomjesto, ekipa LU „Vuk“ Otočac drugo mjesto te ekipa PP Otočac treće mjesto. Za najsimpatičnijeg kuhara proglašen je Davor Peitel.

Dražen Prša