Marljive „Pčelice“ puno su radile u 2017. godini

Udruga „Pčelice“ iz Gospića se 2017. godinu prijavila, dobila i provela  projekte:

– „Jači mi“-jačanje kapaciteta „Pčelica“ u visini od 30.000 kn. Projekt je financiran od Grada Gospića kroz Program javnih potreba Grada Gospića. Kako bi se povećala kvaliteta i transparentnost rada Udruge „Pčelice“, Ana Jelača je zaposlena na pola radnog vremena kao administrativno-računovodstveni djelatnik Udruge. Ana vodi financijske poslove Udruge, redovito podnosi financijske izvještaje kao i programske i projektne izvještaje. Osim financija Ana pomaže u organizaciji svih aktivnosti koje članovi Udruge provode. Upisom OIB-a „Pčelica“: 67546435362 financijski su izvještaji svima dostupni.

– Drugi važan projekt bio je  „Pomoćnik za 5“ u visini od 15.000 kn. Projekt je također financiran od strane  Grada Gospića kroz Program javnih potreba Grada Gospića. Ovim je projektom za jednog korisnika Udruge „Pčelice“ osigurana podrška pomoćnice u nastavi s ciljem što kvalitetnijeg svladavanja nastavnog sadržaja i obrazovnih izazova.

-„Zajedno napredujemo“ u visini od 13.000 bio je projekt  financiran od Grada Gospića kroz Program javnih potreba Grada Gospića. Za sedam korisnika Udruge „Pčelice“ koji imaju veće motoričke smetnje osigurana je stručna fizioterapijska podrška u domovima korisnika. Ovim projektom povećava se pokretljivost i funkcionalna sposobnost korisnika te je jako bitno kontinuirano provođenje fizioterapijskih aktivnosti s korisnicima. Zahvaljujući donaciji obitelji Blažević o kojoj je javnost prošle godine doznala, projekt se provodio do kraja 2017. godine te će se njegova provedba dok god je moguće nastojati kontinuirano osiguravati kroz projekte i donacije.  

– „Jahanjem do slobode kretanja i govora“ u visini od 8.000 kn. Projekt je financiran od HEP d.d. – „Svjetlo na zajedničkom putu“. Za deset korisnika Udruge „Pčelice“ osigurano je jahanje pa se velike i male „Pčelice“ već četvrtu godinu uzastopno ljeti druže i koriste višestruke blagodati jahanja na imanju obitelji Grgurić u Ličkom Ribniku. Jahanjem se unaprjeđuju motoričke sposobnosti djece, razvijaju komunikacijske sposobnosti i podiže razina samopouzdanja korisnika.

-U Ličkom Novom  realiziran je projekt „Zeleni park Gradina“ u visini od 13.000 kn. Projekt je financiran od strane Zaklade „Kajo Dadić“. Cilj akcije u potpunosti je ostvaren – okoliš područne škole Lički Novi uređen je za provođenje školskih aktivnosti na otvorenom te kao mjesto gdje djeca i posjetitelji mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Motiv prijave i provođenja akcije bila je zahvala učiteljici Ani i učenicima PŠ Lički Novi jer uključuju naše korisnike (djecu s poteškoćama u razvoju) u projektne aktivnosti koje provode u školi te često sudjeluju na različite načine u humanitarnim aktivnostima za Udrugu „Pčelice“. Sama akcija provedena je vrlo kvalitetno zahvaljujući radu i vremenu koje su u nju uložili svi sudionici te se „Pčelice“ od srca zahvaljuju na pomoći malim i velikim mještanima Ličkog Novog te institucijama, udrugama, privatnicima i Gradu Gospiću na podršci i pomoći.

-„Sensory room project„ u visini od 25.000 €. Projekt je financiran od Fondation Futur 21. Dobivenom donacijom uređuje se „Soba čudesa“ za senzornu integraciju korisnika u novom prostoru „Pčelica“ te se osiguravaju doedukacije stručnih suradnica za Bobath i Voyta terapiju te edukacije stručnjaka u području logopedije i rehabilitacije o čemu će lokalna zajednica uskoro biti detaljnije obaviještena. Udruga „Pčelice“ zahvaljuje se OB Gospić na podršci za edukacije polaznica.

-Važan je bio i projekt „Uključivanje u život zajednice djece s teškoćama u razvoju“ u visini od 38.394,70 kn. Projekt je financiran od strane  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom je osigurana podrška osobnog asistenta za jednog korisnika Udruge „Pčelice“ te se Udruga „Pčelice“ zahvaljuje županu dr. Milinoviću i Ličko-senjskoj županiji na podršci.

-„Javni rad za Pčelice i zajednicu“ u visini od 72.715,52 kn. Program je financirao Hrvatski zavod za zapošljavanje u programima javnih radova. Programom su zaposlene tri mlade osobe – na puno radno vrijeme u trajanju od šest mjeseci na radnom mjestu pomoćnik u udruzi .

-Program „Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije (PK) kao metode rane intervencije za djecu od 0-8 godina s razvojnim odstupanjima/teškoćama“. Programom su doeducirane tri stručne suradnice  za korištenje asistivne tehnologije u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Udruga „Pčelice“ dobila je dio tehničke opreme za provođenje programa te će uskoro stići i stručna oprema.

– Projekt „Naučimo roditelje“ – Udruga „Pčelice“ partner je s Centrom za mladež Zaprešić i „DND“ grada Gospića u provođenju aktivnosti projekta.

Navedeni projekti, partnerstva i suradnje doprinose boljem i kvalitetnijem radu Udruge „Pčelice“ te ostvarenju cilja osnutka Udruge, a to je:  unaprjeđenje kvalitete života, te medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

M.Š./L. O.