117. brigada ZNG i dalje traži istinu

Komemoracija
Komemoracija
Komemoracija

   GOSPIĆ – Pripadnici 117. brigade Zbora narodne garde Gospić  danas su obilježili 23. obljetnicu postojanja. Sve je započelo komemoracijom na zadnjem počivalištu Paje Šimića, zapovjednika 117. brigade ZNG Gospić. Okupljeni članovi obitelji Šimić i dio pripadnika 117. brigade ZNG-a  pomolili su se za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar. Umjesto najavljenog postrojavanja pripadnika 117. brigade, u KIC-u je organiziran okrugli stol vezan uz još uvijek neriješen  pitanja statusa ove postrojbe i njezinih članova.

-Imamo apsurdne situacije da su iz jedne kuće dva brata bila u istoj postrojbi, sudjelovali su u obrani Domovine, ali jedan ima priznat ratni staž, a drugi nema-započeo je s izlaganjem perušićki dragovoljac Milan Kolak-Bumbo.

Nastavak ispod oglasa

-U tim počecima obrane od agresora malo je tko mario za administrativne detalje. Bilo je važno  sudjelovati u obrani. Danas nam se događa da dio branitelja, naših suboraca, nemaju priznat ratni staž jer se još uvijek ne priznaje niti 117. brigada ZNG-a. Takve se nepravde događaju na području Gospića, Perušića, Kosinja i mnogih drugih mjesta, zaključio je Kolak. Član Zajednice udruga veterana Domovinskog rata pukovnik Nikola Rendulić je istaknuo brojne povijesne činjenice kojima je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman obznanio ustroj Zbora narodne garde.

-U razgovoru s generalom tzv. JNA Veljkom Kadijevićem u Zadru u srpnju 1991. godine ministar Miroslav Žagar izložio je detalje vezane uz krizu na prostoru  bivše Jugoslavije i prijedloga njezina  rješenja. Tada  je izneseno činjenično stanje vezano i  uz našu postrojbu, a  koje je već godinama zaboravljeno. Možda je bolje reći da je na određeni način blokirano.Teško je ispraviti one stvari  koje je npr. bivši državni vrh Jugoslavije i Srbije imputirao Hrvatskoj, sa svim izmišljotinama o ustašluku i vraćanju na 1941. godinu. Bio je to način skretanja pogleda od problema jer je u SFRJ svaka treća godina bila godina krize. Nametnuli su nam  rat koji je bio  samo način skretanja pogleda od te istine. Tako se uoči rata znalo da je 117. br. ZNG formirana  17. ožujka 1991. godine, a zvanično je prestala postojati 24. prosinca iste godine.  Do danas imamo nejasnu situaciju oko svega ovoga jer je brigada postojala, postojali su njezini zapovjednici i pripadnici, ustrojena je po teritorijalnom načelu, ali do danas njezinim pripadnicima nije riješen status. I danas smo se poklonili Paji Šimiću, našem prijatelju i prvom zapovjedniku koji je u tim predratnim i ratnim vremenima imao puno hrabrosti i razboritosti, i na svojstven način 117. brigadu pretvorio u stvarnu preteču svih kasnijih  ratnih postrojbi ovog dijela Hrvatske, , rekao je pukovnik Rendulić. Tijekom okruglog stola čulo se mnoštvo detalja  vezanih uz pojedine borbene zadaće, kao i zajednički stav po kojemu je nedopustivo da se meritorne državne  i braniteljske instance  na određeni način odriču 117. br. ZNG-a i njezinih pripadnika.

M. S.