117. brigada ZNG traži priznavanje zasluga

Šesta obljetnica smrti Paje Šimića, zapovjednika 117. brigade Zbora narodne garde Gospić, okupila je na njegovom zadnjem počivalištu u groblju Svete Marije Magdalene članove obitelji, suborce i prijatelje. Potom su zapalili svijeće kod spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u središtu Gospića i kod spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Udruga 117. brigade je u Kulturno-informativnom centru održala skup na kojemu je bilo riječi o liku i djelu Paje Šimića i o još uvijek nepriznatom statusu te postrojbe. Pukovnik Nikola Rendulić usko je surađivao s Pajom Šimićem i uoči rata.
– Pajo je bio pošten, dosljedan i neustrašiv domoljub. Još je 10. 6. 1990. potpisao Ugovor o službi u ZNG. Njegove su zadaće bile organizirati obranu, sačuvati živote naroda i preuzeti vojarne tzv. JNA. Pajo je uz pomoć suboraca sve te zadaće časno obavio. Najzaslužniji je za zaustavljanje tenkova koje je bivša JNA pokušala stacionirati na dva ključna mjesta u Gospiću. Neumorno je obilazio teren i ulijevao povjerenje ljudima, u vrijeme kada im je ono najviše trebalo. Uspješno je odrađivao i zadaće obavještajne naravi. U vrijeme uoči rata bio je i ostao legenda, a danas ga se malo tko sjeća, rekao je pukovnik Rendulić. Govoreći o statusu 117. brigade ZNG i njegovih pripadnika Milan Kolak-Bumbo iz Perušića upitao se „kome smeta 117. br. ZNG“?
-Mnogi od nas su bili na postrojavanju 25. satnije ZNG na stočnoj placi u Gospiću. Od oružja je donio sa sobom ko je što imao. Uglavnom smo došli sa položaja i straža. Nisu pripreme za obranu Like počele 25. kolovoza 1991. Neko je sve to organizirao puno ranije. A ‘ko? Pajo Šimić i 117. brigada. Svi smo bili na istoj strani, ali se postojanje 117. i dalje uporno prešućuje. Kao da nekome smeta, zaključio je Kolak. Tajnik udruge Zdenko Bando istaknuo je sadržaj brojnih dokumenata iz koji se vidi tko je organizirao pripreme Gospića i šire okolice za rat.
-Nije nam cilj minorizirati bilo čiju ulogu u obrani Domovine. Udruga 117. br. ZNG Gospić niti 23 godine nakon osnutka nema riješeno to pitanje, a neki njezini pripadnici su status hrvatskih branitelja stekli u drugim postrojbama. Ne znam kome to smeta? Pajo Šimić je previše zaslužan za obranu Domovine da bi se to prešućivalo. Zato smo od MORH-a zatražili da mu se posmrtno dodijeli čin brigadnog generala, kaže Bando. Sudionici ovoga skupa podsjetili su javnost kako se uoči napada na ličke gradove i sela u jesen 1991. godine veća skupina domoljuba organizirala i pripremala za obranu od tzv. JNA i Martićeve milicije, kopala rovove, gradila bunkere i organizirala straže, pri čemu je Pajo Šimić imao ključnu ulogu.
M. S.