12. “Jesen u Lici” otvorila vrata posjetiteljima

6

GOSPIĆ – Izložbena manifestacija «Jesen u Lici» po dvanaesti je puta za redom otvorila vrata brojnim posjetiteljima. Na više od 3000 četvornih metara izložbenog prostora smjestilo se 250 izlagača, od čega njih 150 iz Ličko-senjske županije, a ostali iz 13 hrvatskih županija i iz četiri države  šire regije. Nakon što je na svečanom otvorenju izložbe himnu otpjevao zbor KUD-a «Otočac» u svojstvu domaćina nazočnima se najprije obratio gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić.

– Čast je danas pozdraviti  ovoliki broj izlagača, tolike posjetitelja i držani vrh Republike Hrvatske. Ova je manifestacija postala najvažnijom ove vrste u našoj županiji, ali i u široj regiji i dokazuje na koji se način možemo oduprijeti recesiji i stvoriti bolji život za sve nas, rekao je gradonačelnik Milan Kolić. Govoreći o razvoju «Jeseni u Lici» župan Milan Jurković je  u ime organizatora, Ličko-senjske županije i Ličke razvojne agencije (LIRA) izrazio zadovoljstvo što je stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarstva načinilo znatne pomake  na ovim prostorima.

– Od stvaranja hrvatske države nezaposlenost u ovoj županiji nikada nije bila manja ina to moramo biti ponosni. Ova je izložba na tragu tradicije i načina na koji su živjeli i stvarali naši stari. Ona je prerasla i znameniti Zagrebački velesajam jer je sve posjećenija, a broj izlagača je u stalnom porastu. Zahvaljujem Vladi RH i našem sugrađaninu potpredsjedniku Vlade dr. Darku Milinoviću koji nam je uvijek bio na pomoći i koji razumije naše probleme, zaključio je župan Jurković. Ministar turizma Damir Bajs naglasio je važnost tradicijskog stvaralaštva jer je ono odlična podloga za razvoj turizma. Potpredsjednik Vlade dr. Darko Milinović pohvalio je «Jesen u Lici» i osvrnuo se na aktualnu situaciju u zemlji.

– Ova je županija dokaz da se može ići naprijed i kada smo u recesiji, kada nam je teško. Ovdje smo pozvali i SDP na konsenzus, da zajednički stvaramo bolji život, ali oni to ne žele. Sada nam je potrebno zajedništvo. Iako smo svjesni da novi potezi ove Vlade nisu možda popularni, želimo se obračunati s kriminalom i stvarati bolju Hrvatsku koja će to biti vrlo skoro, pa tako i za 5-10 ili više godina.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić ustvrdio je kako je zemlja dobro koje nam je stoljećima omogućavalo napredak i život.

– Zemlja nas je sve odgojila, dala nam uvjete za život. Zato od nje ne smijemo bježati nego li je poštovati i uvijek joj se vraćati. Vi ste ovom izložbom dokazali da znate stvarati dobra, da štujete tradiciju i ekologiju, a to su vrijednosti s kojima trebamo ući u Europu, zaključio je Luka Bebić i 12. Jesen u Lici proglasio otvorenom. Tijekom dva dana održavanja posjetitelji će moći vidjeti i čuti 16 KUD-ova iz cijele Hrvatske, kušati mnoge delicije, voziti se u kočijama i uživati u jedinstvenoj izložbi tradicijskih proizvoda i zanata.

M. S.