14. Lička večer u Slavonskom Brodu okupila 250 brodskih Ličana

0

Nastavljajući tradiciju okupljanja Brođana ličkoga porijekla, koja traje još od davne 1895.godine, četrnaestu godinu zaredom Zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“ priredila je u Slavonskom Brodu „Ličku večer“ koja je okupila oko 250 brodskih Ličana i brojne goste iz Like i Slavonije.
Iz Ličko-senjske županije stigle su izaslanice župana – pročelnice Kata Prpić i Valentina Bublić zajedno s Brođaninom Veliborom Potnarom koji je „trbuhom za kruhom“ prije nekoliko godina završio u Gospiću, načelnik općine Lovinac Danijel Jurjević s ekipom, načelnik općine Brinje Ivica Mesić s donačelnikom Josom Vukovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Zlatkom Fumićem, ravnatelj Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice prof. Šimo Pavlović. Zbog bolesti nisu stigli veliki prijatelji brodskih Ličana – vlasnik pivovare Ličanka iz Pazarišta Karlo Starčević, koji je donirao Velebitsko pivo, te ugostitelj s Udbine Tome Alar koji je poslao sireve.
Našli su se tu i predstavnici svih ličkih zavičajnih udruga iz Slavonije – iz Požege, Belišća, Bizovca, Virovitice i Slatine, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Zoran Ivanović i zamjenica Brodsko-posavskog župana Ružica Vidaković.
Sve goste toplo je pozdravila predsjednica brodskih Ličana dr Zdenka Šulentić-Topolovac, a u ime Ličana uzvratio je punih ruku poklona načelnik iz Lovinca Danijel Jurjević.
Uz nezaobilazne ličke specijalitete – sir škripavac, kuhano zelje i meso, pivo i vodu iz Svetog Roka, tradicionalno ličko prelo u brodskom Matičević-centru uz nastup tamburaškog sastava Širok šor, KUD-a Tomislav iz Sibinja, ličke pjesme i kola, potrajalo je do ranih jutarnjih sati.
Gosti iz Gospića i Brinja imali su sutradan priliku u društvu domaćina razgledati središte Slavonskog Broda s baroknom Tvrđavom.
Uspostavljajući nove i učvršćujući postojeće isprepletene veze Slavonije i Like, 14.brodska Lička večer utkala je još jednu nit u tkanicu prijateljstva dviju hrvatskih regija.
„Slavonijo nek ti bude dika što je tebe naselila Lika !“

Zavičajna udruga „Vrilo mudrosti“
Slavonski Brod

Oglas