145. godina DVD Otočac

Otočac – Dobrovoljno vatrogasno društvo Otočac, jedno je od tri najstarijih vatrogasnih društava u  Hrvatskoj. Danas su otočki vatrogasci proslavili svoj 145. rođendan, svečanom sjednicom kojoj su nazočili brojni uzvanici i prijatelji. DVD Otočac treće je najstarije vatrogasno društvo Hrvatskoj, odmah nakon Varaždina i Siska. O početcima i radu otočkih vatrogasaca kroz prošlost do današnjih dana govorio je predsjednik DVD Marinko Krmec:

Nastavak ispod oglasa

         

Marinko Krmec preds. DVD Otočac
Marinko Krmec preds. DVD Otočac

„ DVD Otočac osnovano je 1868. godine, kada je Otočac imao 70 kuća i 545 stanovnika, kada je bio sjedište Krajiške pukovnije. Godine 1875 organizirana je akcija  prikupljanja dobrovoljnih priloga za izgradnju vatrogasnog doma i vatrogasne opreme da bi dom bio dovršen 1880 godine. Poslije drugog svjetskog rata aktivirane u aktivnosti na radu otočkih vatrogasaca i to je bilo vrijeme omasovljavanja društva, prijema mladih članova, a 1952 godine započima gradnja vatrogasnog doma čija je gradnja završena 1956 godine. U Domovinskom ratu bio je nemjeriv doprinos DVD Otočac, tako je zabilježeno preko 300 intervencija na požarima i nezgodama, prevezeno je preko 2500 cisterni vode pučanstvu i HV. Društvo je tjekom rata pretrpilo velike štete kako na tehnici tako i na vatrogasnom domu. Društvo danas broji preko 100 članova koji djeluju kroz operativnu potrojbu i puhački orkestar- istaknuo je između ostalog predsjednik DVD-a Otočac Marinko Krmec.

Prigodnim rječima, čestitajući 145. Obljetnicu DVD Otočac Mario Barković uručio je Marinku Krmecu donaciju od 80.000 kuna za kupnju novog zapovjednog vatrogasnog vozila dok je  Milan Jurković predsjednik VZ Ličko senjske županije u svom govoru istaknuo da je u njegovim mandatima kroz 12 godina sa prijateljima kroz donacije Puhački orkestar DVD-a Otočac dobio oko 80 instrumenata a obećanje je da se mora doći do 100. Iz duše i srca čestitam vam rođendan, kazao je Milan Jurković predsj. VZ Ličko senjske županije te uručio Marinku Krmecu ključeve vatrogasnog vozila „Defender“.

Prigodnim rječima čestitajući rođendan DVD Otočac obratili u se Željko Popović načelnik HVZ, ravnatelj DUZS Jadran Perinić i  Nenad Radojčić dir. Vatroprometa. Bila je to i prigoda da se najstarijim članovima za 50 i 60 godina dodijeljena najviša priznanja – spomenice, zlatne plamenice te veteranske medalje (Ivan Matasić – Šuban, Zvonko Biondić, Ivan Marković, Ante Oršanić, Josip Bogdanić, Petar Pavelić, Ivan Majer, Franjo Cvitković, Nikola Dasović, Marijan Netahli, Mile Tomaić, i Nada Krmec). Svečanoj sjednici nazočili su i predstavnici DVD Senja, Slunja, Topuskog, Duge Rese, Ogulina, Novog Vinodolskog, Luna, Vrbova…   

Članovi DVD-a položili su potom vijence i zapalili svijeće za preminule vatrogasce, te nazočili  svetoj misi. U središtu grada upriličena je i taktičko pokazna – vježba.

Dražen Prša