15. Smotra folklora LS Županije

Petnaesti put za redom Otočac je domaćin smotri izvornog folklora Ličko-senjske županije, na kojoj se predstavilo 15 folklornih skupina. Kontinuitet i kvalitetan pristup organizaciji i realizaciji ove manifestacije utvrdili su joj čvrsto mjesto na mapi županijskih smotri izvornog folklora u Republici Hrvatskoj.

 Tako je Otočac 17. i 18. svibnja oživio duhom tradicije, vremena koje je danas upravo ovakvim manifestacijama

Suzana Rožić
Suzana Rožić

 

moguće evocirati i na njih podsjetiti lokalno pučanstvo, ali i sve one koji redovno dolaze pogledati ovu veličanstvenu manifestaciju koja se održava u sklopu obilježavanja Dana Županije Ličko senjske. Smotri je prethodio izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji s područja Ličko senjske županije, a odlukom povjerenstva najljepšom djevojkom proglašena je djevojka u narodnoj nošnji 15. smotre folklora je Otočanka Suzana Rožić članica Folklornog društva Otočac.

Cilj odnosno osnovni koncept smotre je predstavljanje rada folklornih skupina Ličko senjske županije i predstavljanje tradicijske glazbe i plesa različitih hrvatskih regija s akcentom na dinarsko područje kroz nastupe na dvodnevnoj manifestaciji. Osim podatka da je veliki broj stanovnika Gacke doline ali i gostiju iz drugih županija s posebnom pažnjom promatrao događaje na sceni, primjećeno je da se s radošću govori o nastupu i među samim folklorašima, posebno među onima čiji je trud nagrađen. I ove godine domaće skupine pokazale su vrlo visoki izvedbeni stupanj, pri čemu je primjećen i sve veći broj mladih članova koji se pridružuju skupinama, što posebno veseli kao i brojnost skupina. Očaranost lakoćom izvedbe i predstavljanje folklornog bogastva folklornih skupina oduševilo je nazočne posjetitelje.

Nakon svečanog mimohoda na kojem se petnaest folklornih skupina predstavilo mnogobrojnom gledateljstvu, nazočnima se obratila ravnateljica Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac Nada Avsec, u čijoj se organizaciji smotra i organizira, koja je između ostalog istaknula da posebno zahvaljuje svim folklornim udrugama i društvima koja su dosadašnjih godina neizostavno sudjelovali u programu smotre doprinoseći njenoj kvaliteti i bogastvu sadržaja, ali i vlastitom mjestu na sceni baštinika i promotora tradicijske kulture.

Svojom nazočnošću Smotri folklora pridonijeli su župan ličko senjski Milan Jurković, Gradonačelnik Otočca Mario Barković i njegov zamjenik Hrvoje Ostović te gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić.  Domaćin smotre, Gacko pučko otvoreno učilište iz Otočca, zaslužuje sve pohvale i priznanja za iznimno kvalitetno oganiziranu manifestaciju. Na Smotri su se predstavili: KUD DANGUBICA KUTEREVO, FD OTOČAC, KUD PAURIJA OGULIN, LIS PLJEŠEVICA ZAGREB, FA  DR. ANTE STARČEVIĆ GOSPIĆ, KUD SVETA KATA ZEMUNIK, KUD BRINJE BRINJE, KUU GACKA LIČKO LEŠĆE, KUD SLAVKO MAĐER CERIĆ, HKUD PERUŠIĆ PERUŠIĆ, KUD KATARINA ZRINSKI DONJI LAPAC, KUD BRNAZE SINJ, HKUD LIKA LIČKI OSIK, KUD LIPA SINAC, KUD BUKOVAC ZAGREB.

Dražen Prša