Ličani ove godine ne mogu na komemoraciju u Sušak

0

Ove godine Riječka nadbiskupija, Župa sv. Ćirila i Metoda  na Sušaku obilježava sedamdeset i petu obljetnicu mučeništva župnika vlč. Martina Bubnja. U ponedjeljak, 27. travnja u 17 sati zbog pandemije nije moguće okupiti se zajedno na molitvu kod jame Bezdan u Kostreni  i slaviti zajedno misno slavlje kako je to bilo svih ovih godina. Misu bez prisutnosti vjernika služit će župnik vlč. Siniša Vujčić u 17 sati u Crkvi Srca Isusova, Župnoj Crkvi  Župe Sv. Ćirila i Metoda na Sušaku. 

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rijeka i ove godine podsjeća javnost na krvavu žrtvu koju je hrvatski narod podnio 1945. koncem travnja i mučko ubojstvo vlč. Martina Bubnja. 

-Martin Bubanj rođen je 12. studenog 1898. u Križišću, od oca Vicka i majke Alojzije. Za svećenika je zaređen 1921. u Senju. Radio je kao srednjoškolski kateheta u Ogulinu, potom je bio župnik novoosnovane župe sv. Ćirila i Metoda u Sušaku. Nakon toga je bio upravitelj župe sv. Jurja na Trsatu, a partizani su ga uhapsili u travnju 1945., ubili i bacili u jamu zvanu Bezdan u Kostreni pokraj Rijeke. Župniku Bubnju su ranije prijetili i neki su mu govorili da se skloni. No, on reče, da nije nikad nikome naškodio, štoviše mnoge je pomogao. Župnik Bubanj je predosjećao svoju smrt. To se vidi i iz oproštajnog pisma koje je pisao svojim roditeljima 11. travnja 1945., otprilike dva tjedna prije svoje mučeničke smrti. 

-„Naškodio nisam nikome, zla nisam učinio nikome, radio sam samo za svoju vjeru i svoj narod. Drugo sve neka bude u rukama Božjim. Poginem li, nemojte ništa plakati, čak morate biti ponosni, da sam zavrijedio poginuti za Boga i vjeru.

Ako se odlučim za put, vratit ću se kada se prilike umire. Može to biti i brzo, a može trajati i dulje vremena. Samo Bog znade. Molite se Boga za mene, samo On će me čuvati.

Ljubi Vas i pozdravlja Vaš Tinko.

Sušak, dne 11. travnja 1945.

Svake godine dragovoljci i branitelji iz Domovinskog rata s područja Rijeke tugom u srcu se prisjećaju tragedije više od tisuće suboraca i civila za čiji grob se niti danas ne zna. I oni leže u nekoj od jama i čekaju da ih pronađemo. Žrtva naših branitelja, kao i mučenička smrt vlč. Martina Bubnja  bili su čin ljubavi. Komunisti su pak mrzili sve koji nisu bili kao oni, ali nikoga kao Katoličku crkvu. Stoga su u Hrvatskoj nakon dolaska na vlast ubili 660 katoličkih svećenika. Usporedbe radi u Slovačkoj koja je 1945. također dobila komunističku vlast, ubijeno je 14 svećenika. 

Budući su hrvatski branitelji iz Rijeke bez mobilizacijskih poziva stigli u Liku u ljetu 1991. godine tu su  dočekali prve terorističke napade JNA i četnika na Bilaj, Ribnik i Gospić. Upravo zato se Riječanima na svim komemoracijama obavezno pridružuju branitelji i civili s šireg područja Gospića. Već dulji niz godina traje inicijativa da se ubijenom vlč. Martinu Bubnju uredi dostojan grob i njegovi posmrtni ostaci polože u voljenu grudu. 

L.O.