Dožupanica Tomaš
Dožupanica Tomaš
Dožupanica Tomaš

GOSPIĆ-Prva press konferencija održana povodom priredbe „Jesen u Lici“ iznjedrila je mnoštvo podataka i zanimljivosti koje bi trebale dodatno podići njezin ionako visoki rejting. Zamjenica župana ličko-senjskog Ivana Tomaš predstavila je na početku konferencije najuži tim koji već mjesecima radi na pripremama te manifestacije. Osim nje, u timu su nalazi nekoliko djelatnika ličko-senjske županije, zatim Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića, Ana Rukavina-Stilinović, pročelnica Odjela za gospodarstvo, Drago Vlainić, o.d. direktora LIRA-e i Martina Nikšić, voditeljica programa na samom manifestaciji.

IvanaTomas
Ivana Tomaš

-Jedna od novosti je da će „Jesen u Lici“ trajati tri dana, odnosno 3.,4. i 5. listopada, rekla je Ivana Tomaš. Ova se izmjena provela zbog sugestija mnogih izlagača i posjetitelja. Svakako će se na ovaj način izbjeći gužve i povećati funkcionalnost izložbe u cjelini. Održat će se na gospićkom Trgu Stjepana Radića, pod velikim šatorom. Program će biti raznolik i bogat, uz veliku dozu ležernosti. Već je prijavljen nastup mnogih KUD-ova i njihovih orkestara. Izložba će ponovno biti međunarodnog karaktera, s nastupima izlagača iz BiH, Slovenije, Vojvodine i Mađarske. Budući je Slavonija puna Ličana, za ovu prigodu g. Fajdić realizirao i DVD na temu Like, Ličana u Slavoniji i Lici. Taj ćemo film tijekom sva tri dana emitirati na video-zidu. Završetkom priredbi u petak i subotu navečer neće se stati s programom. Tako ćemo u petak u gospićkoj knjižnici imati prigodu vidjeti promociju zbirke pjesama Ramone Vukelić, Rumunjke udane u Otočac. Svjedočit ćemo i koncertu naših dragih „Bosutskih bećara“ u POU „dr. Ante Starčević“. U subotu ćemo nakon 19 sati u POU dijeliti nagrade najboljim izlagačima. Priredit ćemo i modnu reviju, a kao glazbeni gosti nastupaju „Razbijači čaša“ iz Otočca, rekla je novinarima zamjenica župana Ivana Tomaš. Govoreći o promociji ličkih autohtonih proizvoda zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić istaknula je aktivnosti LAG-a za Liku koji po drugi puta priređuje seljačke tržnice, događaj koji snažno oslikava iskonski način života ovog podneblja, kroz ponudu proizvoda koje je nemoguće kupiti u velikim marketima.

Marta Grgurić
Marta Grgurić

-Nastavljamo i s promocijom pasmine ovce pramenke, kao i ličkom bušom, autohtonom pasminom goveda. Tako će se jedna od novosti ove „Jeseni u Lici“ odnositi i na taj stočarski izloženi potencijal. Naša je intencija omogućiti prvenstveno domaćim, ali i svim drugim izlagačima, da predstave svoje proizvode i pokažu raznolikost i bogatstvo ovog dijela Hrvatske, kazala je Marta Grgurić. O tehničkim detaljima i sadržajima govorila je pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina-Stilinović. Među brojnim sudionicima ove izložbe bit će i prezentacija Sajma poslova, svoj doprinos raznolikosti izložbe dat će i Hrvatske šume, brojne ustanove i udruge, a bit će organizirane i razne stručne radionice. Jedan od pokretača i glavnih operativaca ove manifestacije već je dugi niz godina Drago Vlainić, o.d. ravnatelj LIRE.

Drago Vlainić
Drago Vlainić

-Ovo je 16. „Jesen u Lici“, dakle zavidna tradicija. Kako ste već čuli svake se godine priređuje nešto novoga, tako da ne bismo upali u zamku stagnacije. Rok prijava za nastup na izložbi je 20. 9., a još jednom vrijedi ponoviti da u tradicija i izvornost osnovni uvjeti za nastup. Za sada je stiglo točno 99 prijava, svakim danom se sve više izlagača zanima za nastup. Zbog neozbiljnih izlagača lani smo uveli simboličnu kotizaciju. Treba reći da imamo i 22 nova izlagača koji se pojavljuju po prvi puta. Nažalost, mnogi najavljeni izlagači su odbijeni jer izlažu neke tehničke novotarije kojima je mjesto u nekom modernom shoping centru, a ne na ovakvoj priredbi. Na ovoj 16. Jeseni imamo 12. Po redu ocjenjivanje kvalitete meda, natjecanje koje je puno jače nego li neke specijalizirane priredbe. Slično je i s konkurencijom koju imamo pri ocjenjivanju sireva i rakija. Dakle, u pitanju je jedna visoko postavljena ljestvica, nadmetanje u kojem prolaze doista samo oni najbolji. Za Ličane iz Zagreba i Karlovca vozit će poseban vlak HŽ-a. Kao što se vidi mi smo u organizacijskom smislu dosegli jednu visoku razinu i to „Jesen u Lici“ svrstava među najbolje manifestacije ove vrste u cijeloj regiji, a ne samo u Hrvatskoj. Čak se neke druge manifestacije u okolici moraju ravnati prema nama jer se zna da će toga vikenda u Gospić doći ogroman broj posjetitelja. Na koncu želim reći da vremena za prijave još ima, ali da smo u organizacijskom smislu pohodili OPG-e iz cijele Like, od Rudinke, do Brinja i Donjeg Lapca kako bismo animirali kvalitetne proizvođače kojima je zasigurno mjesto na „Jeseni u Lici“. Pozivi tipa „nemojte nas zaboraviti jer svakako opet dolazimo“ jedna je od vrijednosti ove priredbe i jamstvo da ćemo na jednom mjestu ponovno okupiti ono najbolje, zaključio je Drago Vlainić.
M. S.