16. Smotra folklora u Otočcu opravdala sva očekivanja

Šesnaesti put za redom Otočac je domaćin smotri izvornog folklora „16. Smotra folklora Otočac 2015.“, na kojoj se predstavilo 14 folklornih skupina i kulturno umjetničkih društava. Kontinuitet i kvalitetan pristup organizaciji i realizaciji ove manifestacije utvrdili su joj čvrsto mjesto na mapi županijskih smotri izvornog folklora u Republici Hrvatskoj.
Otočac je 19. i 20. lipnja oživio duhom tradicije, vremena koje je danas upravo ovakvim manifestacijama moguće evocirati i na njih podsjetiti lokalno pučanstvo, ali i sve one koji redovno dolaze pogledati ovu veličanstvenu manifestaciju. Smotri je u petak navečer prethodio izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji, odnosno najoriginalnije muške narodne nošnje. Najljepšom djevojkom proglašena je Ivana Rupčić iz Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Lika“ iz Ličkog Osika, a za najbolje odjevena muškarca, odnosno najoriginalniju mušku narodnu nošnju proglašen je Matej Filipović iz Kulturno-umjetničkog društva Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca.
Tijekom subote u svečanom mimohodu predstavilo se 14. KUD-ova i Folklornih skupna: Folklorni asambl „Dr. Ante Starčević“ – Gospić, Folklorna skupina „Velebit“ Donje Pazarište, KUD „Brinje“ Brinje, KUD Župe „Sv. Rok Skakavac“- Skakavac, HKUD „Široka Kula“ Lički Osik, HKUD „Lika“ Lički Osik, FD GPOU „Otočac“ Otočac, Lička izvorna skupina „Plješevica“ Zagreb, HKUD „Korenica“ Korenica“, KUD „Sv. Antun“ Zadobarje, KUD „Kraljica Katarina“ Donji Lapac, KUD „Dangubice“ Kuterevo, KUD “Carza“ Poličnik, KUD „Gacka“ Ličko Lešće.
Nakon svečanog mimohoda na kojem se četrnaest folklornih skupina predstavilo mnogobrojnom gledateljstvu, nazočnima se obratila ravnateljica Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac Nada Avsec, u čijoj se organizaciji smotra i organizira, koja je između ostalog istaknula da posebno zahvaljuje svim folklornim udrugama i društvima koja su dosadašnjih godina neizostavno sudjelovali u programu smotre doprinoseći njenoj kvaliteti i bogastvu sadržaja, te nagalsila da iako su neki mislili da smotre neće biti, ali ponovno smo na istom mjestu u Gradu Otočcu.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac

Svojom nazočnošću Smotri folklora pridonijeli su gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i predsjednik GV Otočca Slaven Prpić.
Smotra folklora u Otočcu društveno je vrijedan i godinama prepoznatljiv događaj na kulturnoj karti hrvatske i kao takva prepoznaje se danas. Prepoznaje se u entuzijazmu i radu svih prisutnih kulturno umjetničkih društava i udruga, koje ne doprinose samo stvaranju i oblikovanju kulturnog identiteta krajeva u kojima djeluju, nego i nacionalno kulturnog identiteta sve značajnijeg u današnjim globalizacijskim promjenama u svijetu. Otočac je domaćin kulturne manifestacije koja je i ove godine okupila brojne ljubitelje i poštovatelje tradicijske kulture i folklora, brojne izvođače, članove folklornih skupina iz Ličko senjske i drugih hrvatskih Županija. Okupila je sve vas koji svojim dolaskom danas doprinosite značaju koji ova manifestacija ima u društvenom i kulturnom životu Županije ali i značaju Otočca kao neospornog kulturnog središta Županije, kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Domaćin smotre, Gacko pučko otvoreno učilište iz Otočca, zaslužuje sve pohvale i priznanja za iznimno kvalitetno oganiziranu manifestaciju.
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa