U Solaris Hotels Resortu u Šibeniku se 4. i 5. svibnja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održao središnji događaj i već tradicionalno okupljanje svih subjekata koji na neki način sudjeluju u poslovanju nekretninma – 17. Forum poslovanja nekretninama.

Na ovogodišnjem Forumu sudjelovalo je 11 predavača i oko 200 predstavnika struke koji su sudjelovali u raspravi o aktualnim temama i davali sugestije za izmjene pojedinih zakona.Iz Ličko-senjske županije već tradicionalno sudjelovala je tvrtka – agencija Lika nekretnine d.o.o. iz Otočca, a direktorica agencije Ana Pernar primila je i potvrdu o prihvaćanju načela etičnog ponašanja.

Na dan otvaranja su onim tvrtkama koje su potpisale prihvaćanje Kodeksa etike u poslovanju posrednika svečano uručene potvrde o prihvaćanju načela etičnog ponašanja u obavljanju svoje djelatnosti. Predavanje o posrednicima kao obveznicima provođenja mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma održao je Tadija Šakić iz Financijskog inspektorata, Ministarstvo financija, prilikom kojeg je naglasio kako je promet nekretninama vrlo atraktivna djelatnost za perače novca te nudi brojne mogućnosti zloupotrebe.

“Kako bi se shodno tome zaštitili i spriječili nezakonite radnje potrebno je voditi evidenciju o strankama, poslovnim odnosima i transakcijama.”, poručio je Šakić.

O izmjenama Zakona o posredovanju u prometu nekretnina govorila je Marija Kulaš iz Ministarstva gospodarstva te je tom prilikom pozvala sve prisutne da iznesu svoje mišljenje i prijedloge kojima će pomoći da se donese što kvalitetniji Zakon primjenjiv u praksi. Vlatka Kučević, zamjenica glavnog inspektora u Državnom inspektoratu, održala je okrugli stol na temu suzbijanja sive ekonomije gdje su sudionici postavljali brojna pitanja i davali primjedbe na rad Državnog inspektorata.

Najviše primjedbi odnosilo se na kontrolu u praksi gdje su u većini slučajeva pod stalnom provjerom posrednici koji legalno obavljaju svoju djelatnost, dok se nelegalni posrednici rijetko pronalaze i kažnjavaju. Također je bilo govora o nelegalnom obavljanju djelatnosti posredovanja stranih državljana koje bi također trebalo regulirati putem Izmjena Zakona o posredovanju u prometu nekretnina. Kučević je apelirala na sve prisutne da se angažiraju u prijavljivanju svih nelegalnih radnji o kojima imaju bilo kakve informacije te ih prijave Državnom inspektoratu koji će na svaku takvu prijavu reagirati u skladu sa svojim ovlastima.

Drugi dan Foruma započeo je predstavljanjem aktualnosti sudske prakse: rješavanjem sporova arbitražom pred Stalnim Arbitražnim sudištem HGK, rješavanjem sporova mirenjem pred Centrom za mirenje pri HGK, te s radom Suda časti pri HGK. Andreja Čavlina, tajnik Stalnog arbitražnog sudišta, Mirjana Košec, tajnik Centra za mirenje i Zdravka Kezele Kokorić, tajnik Suda časti predstavile su rad ovih tijela osnovanih pri HGK te pozvali prisutne da svoje sporove nastoje rješavati alternativnim putem koji je mnogo brži, efikasniji i često jeftiniji od dugotrajnog postupka pri institucijama suda.

Najaktualnija tema Foruma bila je „Izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama”, a predstavila ju je Ana Mrak Taritaš iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Istaknula je kako će se donošenjem predloženog Zakona povećati broj nezakonito izgrađenih zgrada koje se mogu ozakoniti, omogućit će se ozakonjenje drugih građevina koje služe za uporabu nezakonito izgrađene zgrade, olakšat će se i ubrzati provođenje postupka donošenja rješenja o izvedenom stanju, smanjit će se i olakšati plaćanje troškova ozakonjenja zgrade za podnositelja zahtjeva te će se olakšati i ubrzati provođenje postupka donošenja rješenja o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru te će se pratiti njihovo izvršenje.

Ovogodišnji Forum zatvorila je Ana Pavičić Kaselj iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s temom „Energetska učinkovitost – provođenje projekta” koja je ukratko predstavila Nacionalnu strategiju energetske učinkovitosti, Akcijski plan za energetsku učinkovitost (20:20:20), kao i Europsku strategiju za pametan, održiv i uključiv rast. Posebno se osvrnula na obveze vlasnika i investitora pri energetskom certificiranju zgrada te o novoj EU Direktivi o energetskoj učinkovitosti koja bi trebala stupiti na snagu u lipnju 2012. godine. Predstavila je i Program energetske obnove zgrada javnog sektora 2012.-2013., Program energetske obnove zgrada stambenog sektora – 06/2012., Program energetske obnove zgrada komercijalnog sektora – 06/2012., Program energetski učinkovite javne rasvjete – 06/2012. te Program Near Zero Energy Buildings – 12/2012.

„Provođenjem ovih programa očekujemo stvaranje momenta u RH za ciklus investicija u zgradarstvu primjenom mjera energetske učinkovitosti, kreiranje novih radnih mjesta u javnom i privatnom sektoru u više grupa djelatnosti, smanjenje fiksnih troškova energije u javnom i privatnom sektoru te povećanje udjela obnovljivih izvora energije, zaključila je Pavičić Kaselj.

( SEEbiz )