GOSPIĆ – U pravoj maloj poplavi dobrih vijesti što su ovih dana „zapljusnule“ Gospić sada je stigla još jedna. Vijest za pet jer je među prvih pet Ministarstvo odobrilo sredstva za asistente u nastavi, još jedan odlično ocijenjeni projekt Grada Gospića. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrenim je projektom osigurao sredstva za asistente koji rade s učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskom sustavu obrazovanju. Ovaj vrijedni projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala 2007.-2013. , a financiran je iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.142.427,98 kuna.
Treba istaknuti kako je riječ o bespovratnim sredstvima kojima se osigurava financiranje 18 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi za učenike u osnovnoškolskom obrazovanju na području Grada Gospića. O ozbiljnosti ovog koraka kazuje i podatak po kojemu su za ovu namjenu na nacionalnoj razini zaprimljena 43 projektna prijedloga, a odobreno ih je svega 26. Prijava projekta Grada Gospića našla se pri tome na visokom 5. mjestu i uspjeh je to prije svega stručnog projektnog tima Grada koji je vlastitim i nadasve kreativnim pristupom cijeloj ovoj priči imao pune ruke posla. Od priprema projekta, njegove izrade, pa sve do apliciranja projekta prema resornom Ministarstvu.
U konačnici valja istaknuti što sve ovo znači u smislu podizanja kvalitete života, a napose kvalitete obrazovanja u Gospiću. Provedbom ovog projekta kroz koji se osiguravaju sredstva za osposobljavanje asistenata, naknada za njihov rad i troškovi prijevoza, uvelike će se doprinijeti kvaliteti obrazovanja i socijalne uključenosti učenika s teškoćama u razvoju. Isto tako, svoje mjesto na tržištu rada na području Grada Gospića pronaći će 18 nezaposlenih osoba, što je samo po sebi također izvrsna vijest. A ono najljepše jest pravo djece s poteškoćama u razvoju da svojim marljivim učenjem i napredovanjem budu uistinu dio ovoga društva, naši sugrađani kojima valja omogućiti učenje i što ravnopravnije uključivanje u životnu zajednicu kojoj i pripadaju.

L. O.