20. godišnjica pogibije D. Tomljanovića – Gavrana

Danas je u Krivom Putu nedaleko Senja obilježena 20. godišnjica pogibije heroja Domovinskog rata Damira Tomljanovića Gavrana, stožernog brigadira Hrvatske vojske i legendarnog zapovjednika 2. pješačke bojne 1. gardijske brigade »Tigrovi«. Uz Gavranovu obitelj na komemoraciji su počast junaku odali izaslanstvo Oružanih snaga i Ministarstva obrane, MUP-a, udruga proisteklih iz domovinskog rata, izaslanstva brojnih općina i gradova, kao i županije ličko senjske.
Počast su odali i generali Ante Gotovina, Mladen Markač, Damir Krstičević, Josip Lucić, Tomo Medved.

General Ante Gotovina
General Ante Gotovina

„Damir je oličenje hrvatskog ratnika, čovjek s prirodnim instinktom vođe, s iznimnom hrabrošću, i velikim srcem. Sretan sam što je Damir bio moj suborac i ponosan što mi je bio prijatelj. On je jedan u nizu hrvatskih vitezova koji su dali svoj život i ugradili ga u temelje hrvatske državnosti na kojima gradimo modernu Hrvatsku“ – kazao je general Ante Gotovina.

Nastavak ispod oglasa

Nakon komemoracije u župnoj crkvi Gospe Snježne održana je svečana misa zadušnica koju je predvodio vojni kapelan don Milenko Majić dok je propovijed održao vojni kapelan Vlado Mandura.

Damir Tomljanović-Gavran rođen je 18. travnja 1968. godine u krivoputskom zaseoku Veljun. Domovinu je krenuo braniti s 22 godine priključivši se 1990. godine postrojbama MUP-a u Rakitju. Poginuo je 17. veljače 1994. godine na Tulovim gredama iznad Maslenice u dobi od 26 godina. Odlikovan je sa šest najviših vojnih odličja Republike Hrvatske. Njegovo ime nose Obučno središte gardijskog pješaštva u Šepurinama, ulica kod jezera Bundek u Zagrebu, ulica u Senju, krivoputski nogometni klub i sportski centar u Krivom putu te trg na Bilom Brigu u Zadru.

Dražen Prša