2014. u znaku štednje, ali i novih ulaganja

5

   Proračun Grada Otočca za 2014. godinu iznosit će 28.3 milijuna kuna, odnosni za 3.5 % više od lanjskog. Iako ovo izgleda kao napredak, valja istaknuti podatak da je zbog pomanjkanja sredstava u otočkoj gradskoj blagajni lanjski proračun rebalansom umanjen za čak jednu četvrtinu, a bez dijela sredstava ostali su pri tome mnogi proračunski korisnici pa se ovo smanjenje donekle negativno odrazilo u kulturi, socijalnoj skrbi i skrbi o djeci predškolske dobi, sportu i održavanju komunalne infrastrukture. Gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća pojasnio kako se povećanje odnosi na činjenicu po kojoj se moraju unaprijed predvidjeti sredstva za učešće u projektima koje Grad Otočac kandidira prema nekolicini ministarstava i EU fondovima. Riječ je o planiranim aktivnostima poput izgradnje dječjeg vrtića i još nekih manjih projekata kao Turističkog info punkta u Poslovnoj zoni, difuznog hotela i kamp odmorišta, prezentaciju kulturno-povijesne baštine i biološke raznolikosti Gacke doline itd.
Na 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Senja gradski vijećnici su prihvatili prijedlog proračuna za 2014. Ukupni planirani prihodi iznose 51 milijun i 221 tisuću kuna, a od toga se oko 16 milijuna kuna odnosi na prihode koje će grad Senj ostvariti iz nacionalnih i europskih fondova temeljem već potpisanih ugovora. Na ovaj će način proračunska sredstva za sljedeću godinu iznositi oko 35 milijuna kuna. Kako ističe gradonačelnik Darko Nekić, proračun za 2014. godinu obilježit će štednja na svim razinama, tim više što je 2014.g. prijelazno razdoblje i najavljeno ukida zakon o brdsko-planinskom području čime gradski proračun na godišnjoj razini gubi oko 4,5 milijuna kuna, pa se već u gradskom proračunu za 2014.g. troškovi moraju postupno reducirati i strogo kontrolirati.
Štednja je najavljena i na Gradskom vijeću Grada Novalje. Unatoč solidnom punjenju gradske blagajne vijećnici su se odlučili za razumno trošenje, tj. ulaganja i više nego li uravnoteženim ulaganjima u nove i nastavak započetih projekata. Tako je najavljeni proračun za 2014. godinu „težak“ 39 milijuna i 200 tisuća kuna i uglavnom je na tragu nekoliko prethodnih godina. Za razliku od nekih gradova i općina Ličko-senjske županije u Novalji nisu evidentirane financijske dubioze i crepovi iz prethodnih godina.
Kako se i očekivalo, Grad Gospić ima najveći proračun za 2014. od svih Gradova Ličko-senjske županije i on iznosi gotovo 75 milijuna kuna. Gradonačelnik Petar Krmpotić ističe kako je riječ o povećanju za 12.3% u odnosu na prethodnu godinu. Povećanja se uglavnom odnose na realizaciju kapitalnih projekata vezanim uz zaštitu okoliša i sve zahtjevnije EU-standarde. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića prezenteri su ustvrdili kako je fiskalna 2013. godina okončana bez deficita, što novom proračunu za 2014. daje dodatna jamstva za njegovu realizaciju. Među najavljenim kapitalnim ulaganjima ističu se stavljanje u funkciju kolektora, završna faza sanacije odlagališta komunalnog otpada Rakitovac. U naselju Lički Osik obnovit će se 7 stambenih zgrada, izraditi i obnoviti novi kilometri cesta. Novost je i najavljena izgradnja novog dječjeg vrtića u Pazariškoj ulici, kao i cijeli niz projekata važnih za kvalitetnije uvjete života građana.

L.O.