22. obljetnica 117. Brigade ZNG

   GOSPIĆ – „Od meritornih institucija RH zahtijevamo konačno priznavanje  neriješenog statusa 117. Brigade ZNG Gospić i njegovih pripadnika!“-mogao bi biti rezime  obilježavanja 22. obljetnice osnutka ove postrojbe. Govoreći o toj još uvijek nepriznatoj postrojbi pukovnik Nikola Rendulić iz Zajednice udruga ratnih veterana Domovinskog rata je na konferenciji za novinare ustvrdio kako je prema zapovjedi predsjednika Franje Tuđmana ova postrojba osnovana 17. 3. 1991. godine i formalno je postojala do 24. 12. iste godine.

-Brigada je formirana po teritorijalnom načelu, rekao je pukovnik Rendulić. Dragovoljci su upisani u 24 satnije i jedan samostalni vod, a ukupno ih je bilo 1480, sa zadatkom zaštite stanovništva i teritorija od pobunjenih  Srba. Posebno  je bilo važno preuzimanje vojnih objekata tadašnje JNA.  Brigadu je formirao zapovjednik, nažalost  pokojni Pajo Šimić. Unatoč zapaženim  vojnim postignućima brigada još nije formalno priznata, a njezini pripadnici uglavnom nemaju status hrvatskih dragovoljaca i branitelja. Netko je želio podijeliti branitelje iz osobnih razloga. Čim se dragovoljci dijele na podobne i nepodobne i politika se u to umiješa onda se nije niti mogao riješiti status naše brigade, kazao je pukovnik Rendulić koji je javnost podsjetio kako su pripadnici 117. brigade zaustavili scenarij JNA i postavljanje njihovih tenkova na ključnim mjestima u Gospiću. Kao jedan od krucijalnih problema vezanih uz osnutak ove postrojbe Zdenko Bandom , zadužen je za očuvanje digniteta Domovinskog rata,  ističe nepostojanje  pisane zapovjedi  o osnutku postrojbe.

Nastavak ispod oglasa

-U to je vrijeme bilo vrlo opasno izlagati  se pa je dobar dio takvih važnih zapovijedi najprije bio izdan usmeno. O tome su govorili i generali Špegelj i Stipetić. Nitko ne može  negirati postignuća 117. brigade i njezinih pripadnika u to predratno vrijeme. Sačinjeni su prvi organizacijski koraci, naš zapovjednik je uspio nabaviti nešto naoružanja, dragovoljci su davali straže i išli na položaje. Ukratko, bili smo vojna formacija koju danas neki ne priznaju. Pa ako smo službeno prestali postojati 24. prosinca 1991., onda mora negdje postojati i zapovijed o  našem osnutku, rekao je Z. Bando i ponovno istaknuo zahtjev udruge da se zapovjedniku postrojbe Paji Šimiću posmrtno dodjeli čin brigadnog generala.  Perušićki dragovoljac Milan Kolak-Bumbo je govorio o tim danima 1990. i 1991.  godine istakavši da su dragovoljci  toga kraja na početku rata ukopali svoje položaje i nisu ih napuštali sve do „Oluje“. Njegovim se riječima priklonio Milan Rast koji je daleko uoči rata postrojio bojnu kosinjskih dragovoljaca naoružanih uglavnom lovačkim oružjem. Nikica Milinković, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata 117. brigade ZNG-a Gospić,  novinarima je iznio niz podataka o djelovanju brigade i  istaknuo svoje ogorčenje i negodovanje pripadnika brigade kojima se do danas nije riješio status. U raspravi je sudjelovao i Ivica Filipović koji je iznio mnoge malo poznate detalje o djelovanju brigade. Glasnogovornik udruge Dane Šimić  potvrdio je kako je izaslanstvo udruge razgovaralo i s predsjednikom Josipovićem, nakon čega je obećao da će se založiti da se riješi status ove postrojbe i njezinih pripadnika.

-Mi ne želimo umanjiti doprinos niti jedne postrojbe na ovom dijelu bojišnice, niti jednog branitelja. Uvjereni smo da je došlo vrijeme da se ispravi povijesna nepravda i 117. Brigadi i njezinim pripadnicima priznaju zasluge u tim teškim vremenima, zaključio je Šimić.

    Nakon konferencije predstavnici Udruge 117. Brigade ZNG Gospić zapalili su svijeće podno zajedničkog križa u groblju sv. Marije Magdalene i na grobu svojeg zapovjednika Paje Šimića.

M. S.