22. obljetnica 133. brigade ZNG-a/HV Otočac

Nastavak ispod oglasa

Obljetnica
Obljetnica

Otočac – Na današnji dan prije 22 godine osnovana je 133. brigada ZNG/HV Otočac. U Gradskoj kući u Otočcu gradonačelnik Stjepan Kostelac i predsjednik GV Otočca Slaven Prpić sa suradnicima upriličili su prijem za nekadašnje zapovjednike 133. brigade ZNG-a/HV Otočac, kojem su nazočili i župan ličko senjski Milan Kolić, predsjednik UHDDR Tomislav Merčep, umirovljenik general HV Branko Borković – Mladi Jastreb, general bojnik Josip Tikvić, brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i pripadnici nekadašnje 133. brigade ZNG-a/HV koji su branili Domovinu u Otočcu.

„Danas je 22. godina od kako je osnovana 133. brigada HV, čestitam dan brigade vama i svima onima koji danas nisu s nama. U ime svih stanovnika grada Otočca zahvaljujem vam što ste u to vrijeme, kroz taj period Domovinskog rata, obranili grad Otočac, Gacku dolinu, Liku i Hrvatsku. Da nije bilo vas i svih onih koji su sudjelovali u obrani ovih prostora, ne bi ni imali slobodnu državu Hrvatsku. Pripadnici 133. brigade HV bili su i ostali ponos grada Otočca i Gacke doline i svima vam hvala“- kazao je gradonačelnik Kostelac.
Župan ličko senjski Milan Kolić čestitao je 22. obljetnicu 133. brigade HV istaknuvši da zahvaljuje onima koji su se odazvali na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana u obranu Domovine.
„U ovom trenutku, ali i inače trebamo se prisjetiti onih koji su dali svoje živote za Domovinu, oni nam trebaju biti vodilja da našu lijepu Domovinu koja je u krvi stvorena izgradimo za našu djecu i za svijetlu budućnost. Svim ratnim zapovjednicima, svim pripadnicima proslavljene 133. brigade HV Otočac čestitam dan brigade, a obiteljima poginulih upućujem iskrenu sućut s porukom da smo mi tu i da trebamo biti potpora svima njima, što ćemo i činiti kroz institucije države“ – istaknuo je župan Milan Kolić.
Gradski vijećnik Grada Otočca Josip Grčević-Šerif posebno je pozdravio Branka Borkovića – Mladog Jastreba kazavši da s ovoga mjesta, on osobno i branitelji Gacke doline, šalju pozdrave gradu Vukovaru, Vukovarcima i svima onima koji su za Vukovar dali život, da dijele njihove patnje, i da sa žaljenjem gledaju sve ono što se danas događa u tom herojskom gradu.
”Ja sam ovdje došao kad je počeo Domovinski rat, nisam ni slutio da u ovom djelu lijepe naše može biti naših neprijatelja. Kad sam ovdje došao, zatekao sam Bobinca, Rohačeka, Kazdu, Kregara, Peitla, bila su to teška vremena. U Hrvatskoj je napravljeno puno laži o stvaranju hrvatske države. Kad sam vidio da se stvara hrvatska vojska na ovom području, bio sam svjedok kako neki političari izdaju naše Hrvate i lažu. Svjedok sam kako se dijele činovi, e pa kad bi meni dali nekakav čin kao generalima Šeksu, Mesiću, Gregoriću, ja bih se sramio jer oni nisu bili u Domovinskom ratu. Ne treba zaboraviti ni Mtu Čopa koji je napravio četiri oklopna vozila za Liku, no ne treba zaboraviti ni kako je bilo kad smo trebali pobijediti, kad smo ušli u Divoselo, Počitelj, Čitluk, ušli u Medak, dobili smo naređenje da stanemo. Zašto??? Zato da skladište oružja i municije u Sv. Roku prodaju Manolić i lopovi u hrvatskoj državi. Kad sam došao u Otočac i upoznao Dražena Bobinca, rekao sam mu- Dražene, vidim prvi put u životu čovjeka sebi ravnog. Nemojte zaboraviti da Lika ima kredit od hrvatskog naroda jer na ovom prostoru stvarala se Hrvatska“ – kazao je Tomislav Merčep.
Kod spomenika hrvatskim braniteljima nazočnima se obratio pukovnik Davor Peitel koji je govorio o vremenima kada se osnivala 133. brigada HV, o vojnim operacijama, ali i o tijeku ratnih operacija u kojima su sudjelovali pripadnici 133. brigade HV. Podno spomenika hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je služena sv. misa u crkvi Presvetog Trojstva.
Na gradskom groblju u Otočcu gradonačelnik Stjepan Kostelac, njegov zamjenik Nenad Janković, predsjednik GV Otočca Slaven Prpić predsjednik UHDDR Tomislav Merčep, general Branko Borković – Jastreb i predsjednik UHDDR Ličko senjske županije Božo Bižanović položili su cvijeće, zapalili svijeće i odali pijetet Draženu Bobincu.

Dražen  Prša