22. Obljetnica pogibije hrvatskih policajaca

Žuta Lokva – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Žutoj Lokvi, ispred kapelice Sv.Križa te misom zadušnicom obilježena je 22. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika koje su na raskržju glavnih cesta od Brinja prema Senju i Otočcu 24.kolovoza 1991. godine iz zasjede mučki ubili srbočetnički pobunjenici iz automatskog oružja i ručnih bacača.

Nastavak ispod oglasa

Na komemoraciji poginulim redarstvenicima Dragutinu Toljanu, Milanu Vraniću, Vinku Krznariću i Zdravku Vukoviću poklonila su se brojna izaslanstva, te obitelji poginulih, jedini preživjeli policajac iz tog događaja Darko Murat, župan ličko senjski Milan Kolić, predstavnici grada Otočca, Općine Brinje, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a, HV-a…

„Prije 22. Godine, 24. Kolovoza 1991. godine kao policijska ophodnja,koju su činili Drago Toljan, Zdravko Vuković, preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci Vinko Krznarić i Milan Vranić upućeni su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulaciju prometana tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje, Otočac, Senj. U 09,45 sati na njih je iz zasjede na podmukao i podmukao način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tkz. SAO Krajine. Prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića te teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Pod jakom rafalnom pucnjavom Darko Murat uspio je zakloniti se i potom pretrčati cestu te potražiti pomoćkod mještana ali je ranjeni Drago Toljan od zadobivenih ozljeda preminuo….

Ovdje pali hrvatski redarstvenici, policajci, svjedoče da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova prvi stali u obranu hrvatske domovine i kako se upravo iz MUP-ovih postrojbi razvila Hrvatska vojska i Hrvatske oružane snage. Neka se nikad nezaboravi, pripadnici MUP-a dali su neizmjerljiv doprinos obrani, stvaranju i uspostavi današnje Hrvatske.Ovo je prigoda da se da se s pijetetom prisjetimo i ostalih, u to vrijeme mučki i iz zasjede ubijenih pripadnika PU Ličko senjske, PP Otočac, kada je ubijen pričuvni policajac Slavko Cetinjanin  u Brlogu 19. srpnja 1991. godine, potom šest dana kasnije monstruozni zločin na Markovcu,kada je također u zasjedi sačekana policijska ophodnja u kojoj je ubijen Dragan Šepac. Prisjetimo se i 32-dvojice stradalih pripadnika PU Ličko senjske. Hvala im i slava im, no ne zaboravimo.., zahvaljujući njihovoj žrtvi, mi danas živimo u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj“ – kazala je glasnogovornica PU Ličko senjske Maja Brozičević.

Ta tragična i dramatična događanja u Žutoj Lokvi pokazala su koliko će teška i bolna biti borba za hrvatsku neovisnost i slobodu. Pokazala su i okrutnost neprijatelja, njihovu želju za ubijanjem i razaranjem, protjerivanjem i zlostavljanjem nevinih ljudi koja se nije mogla niti zamisliti na kraju 20. stoljeća.

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske redarstvenike predvodio je vlč. Pejo Ivkić, župnik župe Brinje uz vojno-policijskog kapelanIvana Blaževca, Maria Vazgeča župnika župe Križpolje i župnika župe Kompolje Anđelka Kaćunka.

Dražen Prša