22. obljetnica od pogibije pripadnika vojne policije

Prije 22 godine, na današnji dan, 13. listopada 1991. godine Mate Devčić, Tomo Dujmović i Petar Rožman kao pripadnici voda Vojne policije HV u tadašnjem neprijateljskom uporištu Staro Selo izgubili su živote braneći oltar Domovine. Njih su iz zasjede mučki ubili pripadnici srbočetničkih formacija.

Njihovi suborci, obitelji, predstavnici Grada Otočca, Ličko-senjske županije, Sabora obilježili su 13. listopada 2013. kao dan sjećanja na trojicu hrvatskih vitezova koji su svojim životima utkali temelje slobodne države Hrvatske. Tako su na mjestu pogibije, kod spomen obilježja u Starom Selu, dužan pijetet odali nekadašnji pripadnici voda Vojne policije, gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i njegov zamjenik Nenad Janković, predsjednik GV Otočca Slaven Prpić, dožupanica ličko-senjska Ivana Tomaš, saborski zastupnik Milan Jurković te obitelji poginulih.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac evocirajući sjećanja na te dane istaknuo je:
„Danas se s ponosom prisjećamo tog vremena prije 22 godine kada je provedena akcija „Staro Selo“, kada su, nažalost, svoje živote položili hrvatski vitezovi. Sjećamo se ovom prigodom i Dražena Bobinca koji je vodio vod za specijalne namjene, u mislima smo i s poginulim Matom Devčićem, Tomom Dujmovićem i Petrom Rožmanom kojima i ovom prigodom kažemo hvala i iskazujemo dužan pijetet. Znamo da je to bilo vrijeme kada je Otočac napadan sa svih strana, najviše iz Starog Sela i Poduma i odluka je bila da se crta bojišnice pomakne što dalje. Tako je i uslijedila akcija „Staro Selo“. Iako nas je ove godine nešto manje nego obično, uvjeren sam da ćemo zadržati sjećanja na hrabra djela poginulih pripadnika voda Vojne policije.
Saborski zastupnik Milan Jurković pozdravio je nazočne i zahvalio što se ne zaboravljaju hrabra djela poginulih branitelja:
„Ne smijemo ovo zaboraviti, bez razlike koja je politička opcija na čelu grada Otočca, bitno je da sve političke opcije imaju osjećaj prema stvaranju hrvatske države, prema žrtvi koja je pala za stvaranje hrvatske države i prema hrvatskoj državi. Sjećat ćemo se dok smo živi, ovo je jedna u nizu akcija gdje se branio i grad Otočac, Ličko senjska županija i hrvatska država. Na ovom svetom mjestu kažem da se bez krvi ni djete ne rađa pa se ne stvara ni država i Bog uvijek sebi uzime ono najbolje, a vama obiteljima i nama prijateljima, osim tuge i svoje države, ostavlja ponos na sve to što smo zajedno učinili. Sjećam se jedne naše lijepe pjesme „Ima jedna duga cesta“, tako je i ova cesta za Staro Selo 13.10.1991. godine odvela u nebeska prostranstva Matu Devčića, Tomu Dujmovića i Petra Rožmana i siguran sam da su među anđelima.

Nastavak ispod oglasa

Dražen Prša