225 TISUĆA KUNA ZA MARKETING Je li ovo ogledni primjer namještanja bagatelne nabave?

Iz dana u dan se otkriva sve više detalja oko postupka Javne nabave Grada Gospića za “usluge marketinga” u iznosu od 225 tisuća kuna godišnje. Nakon što smo se zapitali je li Grad Gospić postupio prema pravilniku, dobili smo odgovor. Grad Gospić je u prvom krugu 21. veljače ove godine sukladno pravilniku poslao upit na tri adrese poslovnih subjekata: KARYDIA d.o.o., Libertas virtualna asistencija j.d.o.o. i Plitvice Times j.d.o.o. 

LINK: Pogledajte koji je medij ne tako davno reklamirao firmu Libertas virtualna asistencija j.d.o.o. (Likaclub)

Što povezuje sve ove firme?

Nastavak ispod oglasa

Prve dvije firme kojima je upućen poziv kao glavnu djelatnost nemaju marketing, već “računalno programiranje” i “ostale uslužne djelatnosti u vezi s informacijskom tehnologijom i računalima”. Treća firma (Plitvice Times j.d.o.o.), u suvlasništvu je Ante Fumića koji je u ponovljenom natječaju sa firmom Prilika Like j.d.o.o. dobio ovaj posao.

Niti jedna firma u prvom pozivu na dostavu ponuda nije dostavila odgovor.

U ponovljenom Pozivu za dostavu ponuda Grad Gospić upite ponovno dostavlja firmama koje su u vlasništvu istih ljudi kao i one iz prvog poziva. I to onima koje se nisu javile na prvi poziv. Jedna osoba je čak vlasnik dviju firmi kojima je upućen poziv.

To su KARYDIA d.o.o., LEVELPRO d.o.o. i PRiLIKA LIKE j.d.o.o. Po podacima iz sudskog registra, vlasnik firmi Karydia i Levelpro je ista osoba – D. Novak, a vlasnik Prilika Like, koja je nakladnik portala Likaclub je Ante Fumić.

Na ponovljeni Poziv na dostavu ponuda stigla je jedino ponuda firme Prilika Like j.d.o.o.

Jedan lički medij jutros je otkrio nevjerojatnu informaciju. Vlasnik tvrtke Libertas virtualna asistencija j.d.o.o. B. Jagustin u razgovoru im je kazao kako se nije javio na ponudu koju je dobio, ali da mu je informaciju o tome da će istu dobiti javio vlasnik tvrtke Prilika Like j.d.o.o. koja je i pobijedila na natječaju. Vlasnika tvrtki Karydia i Levelpro kojima je također poslana poziv za dostavu i vlasnika tvrtke Prilika Like veže Facebook prijateljstvo. Sve ovo jasno govori da su ponude poslane ljudima koji se međusobno znaju.

Zašto se Grad Gospić nije obratio renomiranim marketinškim firmama?

U demantiju koji nam je uputila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša ističe kako se objavom tekstova na ovu temu “ozbiljno narušava dostojanstvo Grada Gospića,  a istovremeno sugrađanima i državljanima Republike Hrvatske stvara posve pogrešan dojam o radu i funkcioniranju Grada Gospića.”

Kakav dojam ostavlja bagatelna nabava izvršena na ovaj način i zašto se Grad Gospić nije obratio renomiranim marketinškim firmama???

Od izvora bliskih zamjenici gradonačelnika Gospića doznajemo kako ona od svega pere ruke. Navodno je sam ugovor o marketinškim uslugama dogovorila i pripremila gradska pročelnica Ivana Kaleb-Asić, a potpisao ga je gradonačelnik Karlo Starčević.

Već danima u ličkom medijskom prostoru pljušte optužbe o pogodovanju i namještanju gore spomenutog javnog poziva.

Hoće li nakon svega reagirati Državno odvjetništvo?

L.O.