-
-

GOSPIĆ – Kolovoz je mjesec brojnih obljetnica vezanih uz Domovinski rat. Tako se danas navršilo 23 godine od prvog postrojavanja 25. satnije Zbora narodne garde Gospić. Poginulih pripadnika ove postrojbe, kao i svih poginulih hrvatskih branitelja prisjetili su se njihovi suborci, članovi obitelji i predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića. Kod središnjeg križa u gradskom groblju sv. Marije Magdalene održana je ovom prigodom komemoracija. Uz svečani postroj ratnih zastava poginulima se poklonilo zajedničko izaslanstvo Ličko-senjske županije i Grada Gospića u kojemu su bili župan Milan Kolić, predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović, zamjenici župana Ivana Tomaš i Sanjin Rukavina, gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić sa zamjenicima Martom Grgurić i Ivanom Biljanom, predsjednikom Gradskog vijeća Petrom Radoševićem, kao i nekolicina članova Gradskog vijeća Grada Gospića. Klub 118. brigade ZNG predvodio je predsjednik Pajo Brkljačić, a slijedila su izaslanstva Policije, Hrvatske vojske, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar. Sudionici komemoracije zatim su u dugoj procesiji stigli do katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije gdje mons. Čančar predvodio svetu misu zadušnicu. Komemoracija je potom nastavljeno kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata u središtu grada, kao i kod spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednik Kluba 118. Brigade ZNG-a i jedan od zapovjednika vodova 25. satnije ZNG Pajo Brkljačić smatra kako je današnji dan važan iz više razloga.

-

-Sasvim je sigurno da bi tijek rata na širem području Gospića bio drukčiji da nije bilo 25. satnije ZNG-a. Priključili su nam se dragovoljci iz okolnih mjesta: Gospića, Perušićani, Pazarištani, Osičani… Tako smo znatno ojačali sigurnost naših naselja, a da to nije učinjeno onda bi 31. rujna 1991. godine kada je topničkom vatrom napadnut Gospić, agresor zasigurno osvojio grad. Svake godine obilježavamo dan osnutka 25. satnije, okosnice svih kasnijih vojnih postrojbi na ovome i širem području. Godine 2016. obilježit ćemo 25 godišnjicu prvog postrojavanja 25. satnije i prirediti veliko postrojavanje preživjelih pripadnika. Danas se čini jako davnim ono što se događalo na današnji dan 1991. Na nama je da nikada ne zaboravimo naše poginule suborce i da mlađe generacije učimo o tim slavnim danima naše novije povijesti, rekao je Pajo Brkljačić, predsjednik Kluba 118. brigade ZNG.

M. S.