Prošlo je gotovo 27 godina od kada se šačica domoljuba odlučila stati na put rastućim prijetnjama i povremenim napadima velikosrpskih paravojnih postrojbi na širem području Gospića. Na stočnoj placi u Gospiću postrojena je 25. kolovoza 1991. godine 25. satnija ZNG-a, jezgro iz kojega se formirala proslavljena 118. brigada ZNG, postrojba s ogromnim doprinosom u obrani ovog dijela Like.

Predsjednik Kluba  branitelja 118. brigade ZNG-a Pajo Brkljačić obavijestio je javnost o obilježavanju ovog povijesnog događaja. Tako će se 25. kolovoza s početkom u 11 sati u gospićkoj katedrali  održati sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje. Nakon toga poginulih hrvatskih branitelja ptrisjetit će se i odati im počast tijekom komemoracije njihovi suborci, članovi obitelji, rodbina i prijatelji  kod spomen-obilježja na Trgu Alojzija Stepinca. Druženje sudionika obilježavanja obljetnice osnutka 25. satnije ZNG okupit će se u Rizvanuši od 14 sati.

Prvo postrojavanje 25. satnije ZNG Gospić održano je u vrijeme „ni rata, ni mira“ kada su se paravojne postrojbe tzv. Vojske Krajine uz pomoć prijetvorne JNA dobro naoružane približile mnogim dijelovima Gospića i okolice. Na Stočnoj placi tada su postrojena četiri voda, uz diverzantski vod. O složenosti tadašnje situacije dovoljno govori podatak da su se mnogi dragovoljci odmah nakon postrojavanja zaputili na položaje. Tijekom  najžešćih borbi u Gospiću i okolicu živote su dala 73 pripadnika 25., odnosno 118. brigade ZNG Gospić.

M.S.