26. obljetnica osnutka 9. gbr. „Vukovi“

Jedna od profesionalnih postrojbi Hrvatske vojske, 9. gardijska brigada „Vukovi“ osnovana je 1. studenoga 1992. godine u Gospiću. Svoj slavni put započela je kao 6. gardijska brigada, ali nakon izuzetno učinkovito izvedene operacije „Maslenica“ brigada mijenja naziv u 9. gardijsku brigadu.

Povodom 26. godina osnutka ove postrojbe organiziran  je poseban program koji će započeti sutra, 29. listopada od 8 sati u Otočcu. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima od 8 sati počinje maraton u čast 56 poginulih pripadnika 9. gbr.

Nastavak ispod oglasa

Obilježavanje će se nastaviti u utorak, 30. listopada kada će se središnja proslava održatiu Gospiću. U 9 sati u katedrali Navještenja blažene djevice Marije služit će se sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje. Nakon mise od 10.30 h ispred Opće bolnice Gospić otkrit će se spomen-ploča Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Hrvatske udruge medicinskih sestara. Ovim činom otimaju se zaboravu nadljudski napori medicinskog osoblja OB Gospić u spašavanju života hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata.

Od 11.15 h održat će se komemoracija uz polaganje vijenaca i peljenje svijeća kod spomen križa poginulim pripadnicima ove postrojbe u vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“. U 12 sati najavljeno je svečano postrojavanje veterana 9. gbr. i ešalona 1. bojne „Vukovi“, uz pozdravne govora i dodjelu odličja.

M.S.