27. srpnja sahrana civilnih žrtava Ivezića

Ministarstvo branitelja RH odaslalo je informaciju i pozive za komemoraciju koja će održati u naselju Borićevac kod Donjeg Lapca 27. srpnja ove godine. Nakon 76 godina svoj će spokoj naći 24 civilne žrtve sela Ivezići kod Brotnje. Posmrtni ostaci ekshumirani su prije nekoliko godina iz Dabine jame iznad Brotnje i poslani na identifikaciju u Zavod za sudsku medicinu u Zabrebu. Ondje je ustanovljeno da se među žrtvama nalaze i posmrtni ostaci sedmero djece u rasponu od 3 do 14 godina.
General tzv. JNA Đoko Jovanić bio je partijski rukovoditelj istočne Like i prema vlastitim tvrdnjama skrbio se za sigurnost Hrvata u ljetu 1941. godine. Ta se „skrb“ pokazala u likvidaciji više od 430 civila s područja Ivezića, Boričevca, Jasenka, Gornjeg i Donjeg Lapca… Primjer sela Ivezići znakovit je po činjenici da je pomahnitali pokolj sasvim slučajno preživjelo svega troje mještana. Njih 37 nestali su u jamama oko Lapca i Srba.
Komemoracija će započeti u 10 sati kod obnovljene crkve Uznesenja blažene djevice Marije u Boričevcu. Svetu misu predvodit će biskup dr. Mile Bogović koji je od samoga početka potrage za Ivezićima bio svjedok tih događaja i ekshumacije. Nedaleko od groblja otkrit će se spomen-ploča kao podsjetnik na rezultate tzv. narodnog ustanka koji se, unatoč dokazanim povijesnim istinama, i dalje slavi u Srbu kao početak genocida u ovom dijelu Hrvatske.

M. S.