3. Izložba konja i OPG proizvoda „Eko Krivi Put 2017.“

Svakim danom nove manifestacije  „otvaraju“ Liku i javnosti prezentiraju njezine neprijeporne vrijednosti. U ovu se kategoriju ubraja i   3. Izložba konja i OPG proizvoda pod nazivom „Eko Krivi Put 2017.“. Pod pokroviteljstvom Europske Unije i Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović manifestaciju priređuje Konjički klub „Ana“  iz Senja 3. lipnja. Cilj ove izložbe je unaprjeđenje i očuvanje autohtone pasmine konja „hrvatski hladnokrvnjak“, iako će na smotri biti moći vidjeti i ostale autohtone pasmine poput lička buša i istarskog podolca.
Treba naglasiti kako je hrvatski hladnokrvnjak najbrojnija  izvorna pasmina konja Republike Hrvatske, ali i općenito najbrojnija pasmina konja u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja hrvatski hladnokrvnjak je postao sastavni dio naše povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja. Konj  je danas izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, ali je unatoč tome postao  pasmina s novim vrijednostima. Ovu pasminu karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji, uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina te velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije, je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno trendovima.
Predsjednik Konjičkog kluba „Ana“ Jure Turina ugledni je uzgajivač konja  koji nastoji sačuvati ovu pasminu konja i  pokazati jednu od tradicijskih vrijednosti ovog dijela Europe.

L.O.

Nastavak ispod oglasa