3.prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

0

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj oko 510000 ili 11% stanovništva živi s nekim oblikom invaliditeta, a po podacima Europske komisije, jedna od šest osoba ili oko 80 milijuna ljudi u EU ima neki blaži ili teži oblik invaliditeta, priopćila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom jedna su od skupina koje karakterizira otežan pristup tržištu rada. Iz evidencije nezaposlenih osoba Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje do 31. listopada 2010. godine zaposlene su 943 osobe s invaliditetom.

Posljednjih godina se u Republici Hrvatskoj ulažu povećani napori u cilju poticanja zapošljavanja i olakšanja pristupa radu osoba s invaliditetom koji uključuju različite mehanizme poput podizanja razine svijesti javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim sposobnostima osoba s invaliditetom kao i mehanizme poticajnih mjera zapošljavanja i obrazovanja te razvijanja raznih oblika profesionalne rehabilitacije za osobe s invaliditetom.

Istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koje je financirao Zavod za zapošljavanje pokazuju da 30 posto poslodavaca smatra kako invalide treba zaposliti isključivo u zaštitnim radionicama, a samo njih 15 posto drži da se i invalidi mogu uključiti u otvoreno tržište rada. Čak 80 posto poslodavaca ne bi zaposlilo ratne vojne invalide, 40 posto bi zaposlilo invalide rada, ali zato njih 60 posto ne bi zaposlilo osobe koji su invalidi od rođenja.

(bib)