PLITVIČKA JEZERA – Sasvim očekivano 30. po redu Plitvički maraton privukao je desetak tisuća ljudi koji su se natiskivali oko starta/cilja kod ŠRC Mukinje u većem dijelu dionica maratona, polumaratona i rekreativne utrke na 5 km. Po prvi puta NP Plitvička jezera organizaciju maratona prepustio je drugima, ove godine AK Maksimir. Jubilarni Plitvički maraton trčalo je na tri dionice ukupno više od 2 tisuće natjecatelja. Trkači su pristigli iz 26 država, a u odnosu na prethodni maraton osjetno je manji broj prijavljenih iz Hrvatske, dok su sve brojniji natjecatelji iz država okruženja. Znak za početak maratona i polumaratona dao je legendarni maratonac Ante Blažanin, dok je bivša atletičarka i TV voditeljica Milka Babović označila start utrke na 5 km.
U uzavreloj atmosferi punoj onih prepoznatljivih pratitelja svakog velikog sportskog događaja, 30. Plitvički maraton dobio je Joel Maina Mwangi iz Kenije. Njemu je za prvo mjesto trebalo vrijeme od 2:32:16. Srebrom se uresio Lancen Makraji iz Monaka (2:33:35), dok je treće mjesto osvojio Kenijac Jamesa Emuria(2:33:47)
U kategoriji polumratona zlato također ide u Keniju jer je Hillary Kiptum Kaimaiyo s vremenom 1:09:54 nadmašio sve protivnike. Ipak, legenda ove dionice bio je Jure Lemo iz MK „Marijan“ iz Splita koji je nastupio u kategoriji do 69 godina.
Bila je ovo još jedna sjajna sportska priredba, s odličnom organizacijom i još boljim domaćinima. I ove su godine bili iznimno brojno zastupljeni mediji sa dalekog istoka čije su se ekipe raspršile duž staze, pa su iz zraka snimale najzanimljivije dijelove maratona. Valja podsjetiti kako je prošlogodišnji maraton dobio Kenijac Save Elisha Kiprotich koji je stazu od 42 195 km prešao s vremenom 2:36:29. Save je iza sebe ostavio Mađara Tomasha Naga koji je slovio kao šampion utrke, ali je kroz cilj prošao s vremenom 2:36:55. Bronca također išla u Mađarsku, a s vremenom 2:37:34 osvojio ju je Lajosh Bevec.
H. J.

Pobjednik maratona Joel Maina Mwangi
Pobjednik maratona Joel Maina Mwangi