35. Godina rada KUD-a „Gacka“ Ličko Lešće

KUD „Gacka“ iz Ličkog Lešća u subotu je proslavio 35. godina svog neprekidnog rada. Na proslavi 35 rođendana kod Osnovne škole u Ličkom Lešću okupilo se mnoštvo stanovnika Gacke doline ali i gostiju, uzvanika, HKUD „Perušić“, KUD „Sv. Mihovil“ Galovac, KUD “Brinje“, Ženska klapa „Senjkinje“ Senj i mnogi drugi …
O radu društva govorio je predsjednik Ivica Marković koji je istaknuo da je od njenog osnutka 1980 godine pa do danas prošlo na stotine i stotine članova kroz društvo i zato se zahvalio svima njima.
„Od njih smo učili i naučili kako da sačuvamo našu kulturnu baštinu, stoga se posebno zahvaljujem i pozdravljam obitelji svih naših članova, na njihovoj podršci i pomoći. Članovi KUD-a „Gacka“ Ličko Lešće sa svojim gostima na ovom koncertu prikazat će ne samo kulturne običaje i kulturnu baštinu Like, nego će vas kroz pjesmu i plesove provesti kroz Slavoniju, Moslavinu, dolinom Neretve i kroz Dalmaciju.“ – dodao je Ivica Marković
Pozdrave nazočnima i čestitke slavljenicima uputio je izaslanik predsjednika Županijske skupštine Ličko senjske dr. Darka Milinovića i župana Ličko senjskog Milana Kolića, dr. Branislav Šutić, kazavši da osim što je Županija Ličko senjska poznata po prirodnim resursima, prednjači i po kulturnoj baštini.
Tulešutić1„Jubilej od 35. godina koji slavi KUD „Gacka“ iz Ličkog Lešća, udruge koja nije interesno vezana, već su tu ljudi koji su entuzijasti i upravo im zbog toga treba zahvaliti za sav njihov trud, za njihovu želju da promoviraju Ličko Lešće, Gacku dolinu, Grad Otočac. Kad sam bio ravnatelj NP „Plitvička jezera“, puno sam putovao i moram reći da ih pamte i po stasu i po glasu. Županija Ličko senjska u program svoga rada stavila je turizam kao jednu jako važnu granu u razvoju naše županije a tako i Grada Otočca, kroz onaj dio turizma koji zaista cijene turisti iz cijeloga svijeta. Mi smo županija koja može spojiti i morski i kontinentalni turizam, a ono što je trend u EU, trend u svijetu je razvoj zdravstvenog i kulturološkog turizma. Dakle, putem ovih naših KUD-ova možemo poslati poruku i da možemo imati perspektivu u razvoju turizma županije Ličko senjske. Mi ćemo u županiji pomoći i vašoj udruzi i drugim udrugama a posebno mi je drago da su danas ovdje i druge udruge koje podupiru svoje kolege, pomoći ćemo u razvoju vaše kulturne baštine ali vidimo da je to ulaganje i u turizam županije Ličko senjske“ – kazao je dr. Branislav Šutić.
Ispred Grada Otočca okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković, kazavši da KUD Gacka Ličko Lešće danas slavi 35 godina rada za što upućuje najiskrenije čestitke.
„Želim da još bude puno ovakvih rođendana, jer nije prošlo ni nekoliko dana na Smorti folklora u Otočcu kada je vaš nastup bio osebujan i upečatljiv. Ovih 35 godina nije od jučer, ništa preko noći nije samo po sebi stvoreno, tu je uloženo puno rada i truda i zato vam puno hvala“ – kazao je zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković.
Povijesni podatci govore da je ovo društvo osnovano davnih 20-tih godina prošlog stoljeća pod imenom „Javor“, no 1980. godine ponovno je osnovano kao KUD pod nazivom „Ružica Brkljačić“ i od tada počinje „uspon“ društva. Godine 1994. godine društvo mijenja ime u KUD „GACKA“.
Predsjednik KUD „Gacka“ Ličko Lešće Ivica Marković kazao je da koncertom koji je organiziran, KUD „Gacka“ Ličko Lešće obilježava 35. godina neprekidnog rada, a od njenog osnutka 1980 godine pa do danas prošlo je na stotine i stotine članova i zato se zahvaljujem svima njima. Od njih smo učili i naučili kako da sačuvamo našu kulturnu baštinu, stoga se posebno zahvaljujem i pozdravljam obitelji svih naših članova, na njihovoj podršci i pomoći.
KUD „Gacka“ nastupao je u Hrvatskoj i diljem Europe, na međunarodnim smotrama folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Međunarodnom festivalu izvornog folklora na Kupresu, Metkoviću, na Smotri folklora u Otočcu, Đakovačkim vezovima, snimao je za HRT i za druge televizije. KUD je 2010. godine, u 30-toj obljetnici rada snimio nosač zvuka sa 20 pjesama. Sav taj trud prepoznao je i UNESCO koji je KUD-u „Gacka“ 2011. godine dodijelio Povelju za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, zbog doprinosa u zaštiti ojkana, kroz izvedbu svoje rozgalice.
Na proslavi 35 godina rada KUD-a Gacka nastupio je i Krunoslav Kićo Slabinac, koji je svojim nastupom oduševio sve nazočne.
LO