Kad će senjani dobiti Dom za starije i nemoćne ?

1

U Gradu Senju razmatraju nekoliko opcija po kojima bi i Grad Senj dobio Dom za starije i nemoćne osobe. Završena je prva faza izgradnje Doma na lokaciji Travica, u neposrednoj blizini Dječjeg vrtića, u koju je uloženo 4 milijuna kuna. Izgrađen je podzemni dio sa betonskim radovima, iskopima i infrastrukturom. Izgrađena je pristupna cesta, tako da je ukupno gledajući, za građevinske radove, projektnu dokumentaciju, ishođenje dozvola i pristupnu cestu utrošeno oko 11 milijuna kuna.

Gradonačelnik Senja Darko Nekić
Gradonačelnik Senja Darko Nekić
Radovi na prvoj fazi završeni su prije mjesec i pol dana. Zbog turističke sezone privremeno su obustavljeni nakon čega ćemo započeti i drugu fazu radova. Ukupna vrijednost ovoga projekta je 45 milijuna kuna, no kako ta financijska konstrukcija nadilazi naše financijske mogućnosti predložili smo Biskupiji gospićko senjskoj da u ovu „priču“ uđe i privatni partner sa svojim kapitalom. Tada bi domom jednim djelom upravljao Grad sa udjelom vlasništva od 40 posto dok bi preostalih 60 posto bilo u vlasništvu privatnog partnera. Kako Biskupiji neke stvari u vezi našeg prijedloga nisu bile u potpunosti jasne slijede dodatni razgovori, kaže gradonačelnik Senja Darko Nekić.
Inače, Biskupija kao vlasnik dala je pravo građenja, ugovor je sklopljen na način da dok je ta građevina Dom za starije i nemoćne traje i pravo građenja, i umjesto naknade za zemljište dogovoreno je da se Crkvi u budućem domu na raspolaganje stavi 10 posto kapaciteta smještaja i drugih pripadajućih sadržaja doma koji će služiti za potrebe umirovljenih svećenika i redovnica. Gradonačelnik Nekić kaže da postoji i druga opcija, po kojoj bi mogli imati dva privatna partnera koji žele investirati sredstva u izgradnju i riječ je o investitorima iz Zagreba, no sve zavisi kakve ćemo dogovore ostvariti sa Biskupijom i da li ćemo naći zajednički „jezik“. Ostaje i opcija da se Dom za starije i nemoćne gradi isključivo sredstvima Grada, no tada bi ta izgradnja potrajala 3 do 4 godine jer za sada nemamo financijskih potencijala. Izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe neupitna je a samo podatak da se o izgradnji Doma govori više od 30-tak godina dovoljan je podatak o njegovoj potrebi.
Dom za starije i nemoćne osobe u Senju bio bi I. kategorije, sa kapacitetom prijema 100 korisnika, od čega bi 70 korisnika bilo sa pojačanom njegom u stacionarskom odjelu dok bi 30 osoba bi bile pokretne osobe. Za korisnike Doma brinulo bi se oko 30 zaposlenika.
Dražen Prša