Danas je u prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću održan koordinativni sastanak zamjenika župana Ličko-senjske županije Ivane Tomaš i Sanjina Rukavine, predstavnika gradova i općina sa zamjenikom načelnika Policijske uprave ličko-senjske i njegovim suradnicima, kojom prilikom su predstavnici lokalne vlasti imali priliku upoznati se sa operativno-preventivnom akcijom „MIR I DOBRO“.
Sastanak je organiziran s ciljem razmjene iskustva i mišljenja, te kako bi se poslala jasna poruka da pucnjave i eksplozije nisu dio blagdanskog veselja.
O aktivnostima koje će poduzimati policija za vrijeme trajanja operativne akcije govorio je zamjenik načelnika PU Mladen Kranjčević koji je nakon pozdravnih riječi upoznao prisutne da je akcija započela jučer, 15. prosinca, i trajati će do 8. siječnja 2015., te da će se provoditi kroz općenito operativno postupanje, sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, te pojačanim mjerama sigurnosti na prostorima gdje se najčešće događaju nesreće vezane za upotrebu pirotehničkih sredstava, prostorima poput škola, vjerskih objekata za vrijeme održavanja misa i drugim mjestima gdje se okuplja veći broj građana.
„A kako su djeca najranjivija skupina, kod upotrebe pirotehničkih sredstava apeliramo na sve koji sudjeluju u društvenom, odgojnom i obrazovnom procesu, roditelje, druge odrasle osobe i Vas kao čelne i osobe od autoriteta da kada su djeca u pitanju, svojim utjecajem djelujete i učinite sve što vam je na raspolaganju da ne dođe do njihovog ozljeđivanja kako bi ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme prošlo u primjerenom i sigurnom ozračju i kako se veselje ne bi pretvorilo u tugu“ istaknuo je zamjenik Kranjčević.
Voditelj Službe policije Josip Dujmović upoznao je prisutne sa rezultatima prošlogodišnje akcije koja se provodila u razdoblju od 16. prosinca 2013. do 7. siječnja 2014. godine, kada je evidentirano 37 kaznenih djela za koje je prijavljeno 7 osoba od kojih je 1 maloljetna, te 25 prekršaja iz domene JRM-a za koje je prijavljeno 38 osoba, od kojih su 4 maloljetne.
Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je 4 komada oružja, te 243 komada. streljiva. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava počinjen je 1 prekršaj, te prijavljena 1 punoljetna osoba.
Potom je vođa grupe za protueksplozijsku zaštitu PU Zvonimir Delač upoznao prisutne sa posljedicama nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, te naglasio da kako bi se izbjegle neželjene posljedice, ne treba poklanjati djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati, te da djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih koristite njihovi bližnji.
Zamjenica župana Ličko-senjske županije Ivana Tomaš zahvalila je medijima koji su jučer iscrpno prenijeli konferenciju za medije Policijske uprave ličko-senjske koja je najavila početak provođenja operativne akcije „Mir i dobro“. Iskazala je zadovoljstvo i kao zamjenica župana i kao roditelj zbog evidentnog smanjenja uporabe pirotehničkih sredstava za vrijeme blagdana, te da se nada da ćemo svi zajedno uporabu pirotehničkih sredstava svesti na minimum.
Na kraju je zamjenik načelnika PU Mladen Kranjčević podsjetio sve prisutne da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, te da građani sukladno odredbama Zakona o oružju, posjedovanje nedozvoljenog oružja i streljiva mogu prijaviti najbližoj policijskoj postaji bez opasnosti da će se protiv njih pokrenuti kazneni ili prekršajni postupak.
Zahvalio se svima na odazivu, te pozvao građane da se suzdrže od pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, što je najbolja prevencija od neželjenih posljedica, a samim time niti blagdansko ozračje neće biti narušeno, jer pucnjave i eksplozije nisu dio blagdanskog veselja, te svima zaželio sve najbolje povodom nadolazećih blagdana.

L.O./PULS