6. memorijalni planinarski pohod Tragom zbjega lovinačkog kraja – Istinom protiv zaborava

Tragom zbjega lovinackog kraja
Tragom zbjega lovinackog kraja

Preko 200 planinara iz cijele Hrvatske odazvalo se šestom po redu Memorijalnom pohodu pod nazivom Tragom zbjega lovinačkog kraja u organizaciji Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića. Počelo je okupljanjem u Svetom Roku gdje su osim planinara došli i mnogi dragovoljci Domovinskog rata i stanovnici Lovinca i okolice. Nakon intoniranja himne i odavanje počasti poginulim braniteljima skup su pozdravili načelnik općine Hrvoje Račić i predsjednik PD Željezničar Tomislav Čanić. „Državu smo dobili 1991. Samo smo usput negdje izgubili istinu“ inspirirale su me riječi Vida Kovačevića, jednog prognanih Hrvata iz Boričevca 1941. Vidite, zbjeg stanovnika lovinačkog kraja 1991. je jedna istina koju nesmjemo zaboraviti i stalno je moramo ponavljati. Onaj rat 1941. – 1945. Hrvati su izgubili jer čak i danas kada imaju svoju Domovinu Boričevljani se ne mogu izboriti za svoje vlasništvo. To se narodu ovog kraja neće dogoditi, jer istinu o ratu i zbjegu tisuću ljudi preko Velebita da spase živu glavu moramo stalno ponavljati. Jedan od načina je i organiziranje ovog memorijalnog pohoda. Današnjem pohodu se odazvalo oko 190 planinara iz 27 planinarska društva koja su se prijavila i dvadesetak ne planinara, kojima želim uspješan pohod na vrh Svetog brda.“

Načelnik općine Hrvoje Račić je govorio o načinu na koji su pripadnici specijalne policije i dragovoljci Domovinskog rata pomagali pučanstvu da se „izvuče“ preko Velebita i na taj način spase živu glavu od Jugovojske i četnika. Račić je govorio i o potrebi demografske i gospodarske obnove ovog kraja, kako bi izgradili poslovne subjekte i naselili radno sposobno stanovništvo.

Nastavak ispod oglasa

Svoj pohod planinari su počeli na desetom kilometru ceste od Svetog Roka prema Tulovim gredama, gdje se krenulo šumskim putem pješice i nakon dva sata došlo do planinarskog skloništa na Dušicama. Tu su ih planinari PD Vučje bratstvo iz Zagreba dočekali s toplim čaj i okrijepom. Potom je slijedio uspon na Sveto Brdo i povratak istim putem do Pivnice Pupi u Svetom Roku. Uz poznati planinarski grah, velebitsko pivo i živu glazbu zabavljalo se do kasno u noć.

Uz organizatore planinare iz Gospića najbrojniji su bili planinari iz Kaštel Kambelovca HPD Ante Bedalova njih 26. 16 planinara je bilo iz Vučje Bratstva, 13 iz Bjelovara, a zanimljivo ja da su čak tri planinarska društva iz Like imali po 10 svojih članova to su PD Mrsinj iz Korenice, PD Crnopac iz Gračaca i PU Panos iz Kutereva. Među sudionicima pohoda bili su Lovinčani i Svetoročani koji sada žive u Slavoniji (Osijek, Požega, Slavonski Brod, Čazma, Lipik…). Većina se najavila i za pohod naredne godine.

L.O.