Još jedna uspješna prezentacija

LAG Lika i Savjetodavna služba ispostave Gospić održali su danas prezentaciju „Financiranje ulaganja kroz Podmjeru 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“ iz Programa ruralnog razvoja 2014-2020 “. O specifičnostima ove mjere govorio je tijekom prezentacije direktor LAG-a Lika Tomislav Kovačević.
-Ovim putem poljoprivrednici mogu ostvariti potporu u iznosu od 50.000 eura za djelatnost poljoprivrede. Interes za prezentaciju pokazali su brojni mlađi poljoprivrednici koji se već bave ili se tek namjeravaju baviti poljoprivredom.
Kako bi korisnik bio prihvatljiv za ovu mjeru, uvjeti su da je nositelj gospodarstva mladi poljoprivrednik u dobnoj skupini od 18 od 40 godina, da posjeduje odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi i prvi put je postavljen kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva, te nije nositelj gospodarstva duže od 18 mjeseci.

Prezentaciju je otvorio direktor LAG-a Lika Tomislav Kovačević, naglasivši važnost pravovremene informiranosti poljoprivrednika za mogućnosti koje se nude iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Posebno je istaknuo važnost zanimanja mladih iz našeg kraja, a na današnju prezentaciju stigli su i mladi Zagrepčani, porijeklom Ličani, koji se namjeravaju početi baviti poljoprivredom u Lici. Ovom je prigodom ponovno prezentiran i petogodišnji projekt „INTEGRA LIKA 2020.“ čiji je glavni cilj brendirati Liku i Hrvatsko Primorje kao globalno prepoznatljivu regiju, ekološki prihvatljivu s bogatom autohtonom gastronomskom ponudom, samoodrživim gospodarstvima i prirodnim ljepotama. Tomislav Kovačević u ovome projektu vidi veliku šansu za razvoj ovog dijela Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

-Potrebno nam je zajedništvo u ostvarenju ovog projekta u kojeg mi čvrsto vjerujemo. Da zajedništvo postoji dokaz je nedavno potpisani Sporazum o partnerstvu kojeg su uz Ličko senjsku i Zadarsku županiju, potpisali svi gradovi i općine iz LAG-a Lika kao i brojne ustanove, ističe Kovačević. Na današnjoj prezentaciji direktor Kovačević dodijelio je plaketu Gradu Gospiću, koju je u ime gradonačelnika gospodina Petra Krmpotića, preuzeo njegov zamjenik Ivan Biljan. Tom prigodom Ivan Biljan naglasio je važnost dobre suradnje svih dionika projekta, a napose poljoprivrednika i dao punu podršku projektu „INTEGRA LIKA 2020“. Kako je istaknuo, Grad Gospić i LAG Lika ove godine pokreću pilot-projekt suradnje OPG-ova i ustanova u nadležnosti Grada, koji će otkupljivati namirnice od lokalnih proizvođača. Na taj način pomoći će se u podizanju lokalne proizvodnje i vjerujemo kako će, nakon ovogodišnjeg pilot projekta, interes proizvođača ubuduće biti još veći.

H. J./ L. L.