Foto: Nova TV/Ilustracija

Nezaposleni trgovac iz Niša i krijumčar migranata u Hrvatskoj Nebojša Marinković(60) zvani Nešo na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen je nepravomoćno na osam godina zatvora zbog dva kaznena djela počinjena 30. svibnja prošle godine u predjelu Raštela kraj Donjeg Srba, javlja Jutarnji list.

Kako navodi Jutarnji, Marinković je tada kombijem u kojem je ilegalno prevozio 30 Iračana i Afganistanaca, među kojima je bilo djece, probio policijsku blokadu, a onda, u kiši metaka, oko 150 metara dalje zaustavio vozilo i pobjegao u šumu. Dva dana kasnije je uhićen i otad je iza rešetaka.

Sud smatra da je Marinković kobne večeri ignorirao svjetlosnu signalizaciju na policijskom vozilu koje mu je prepriječilo put, kao i svjetlosnu palicu policajke koja ga je pokušala zaustaviti te nastavio kretanje u njezinu smjeru. Kako bi izbjegla nalet, izmaknula se u stranu, a kombi su hicima zaustavili policajci. Na taj je način silom spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje, a doveden je u opasnost policajkin život.

Ilegalce je ukrcao kod Donjeg Lapca, a Sud smatra da je prevozeći ih u teretnom prostoru bez sjedala doveo u opasnost njihove živote, uvjetima u kojima ih je prevozio, ali i prebrzom vožnjom i probijanjem blokade, pri čemu je dvoje 12-godišnjaka propucano zbog uporabe vatrenog oružja, a više osoba je ozlijeđeno. Pri tome je, ne samo iz koristoljublja, prevozio ilegalce te “postupajući na nečovječan i ponižavajući način ugrozio i njihove živote”. Za to je dobio tri godine zatvora, a za prethodno šest, što je objedinjeno u kaznu od osam godina zatvora, navodi Jutarnji.

L.O./J