9. GBR. „Vukovi“ su zlatnim slovima pisali povijest

0

U vojarni 9. gbr. „Vukovi“ u Gospiću održano je danas obilježavanje 29. obljetnice osnutka ove postrojbe. Započelo je održavanjem svete mise za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću. Središnja komemoracija održana je kod spomen obilježja za poginule pripadnike brigade u istoimenoj vojarni „9. gbr. „Vukovi“.

Na komemoraciji su sudjelovali i vijence položili roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja, ratni veterani ove postrojbe, Predsjednik RH Zoran Milanović koji je održao smotru postrojene vojske, potpredsjednik Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan Ernest Petry, predstavnici Grada Gospića i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Župan Petry je ustvrdio kako je danas veliki dan za Gospić, Ličko-senjsku županiju i cijelu Hrvatsku.

Oglas

-Prije 29 godina, u vrijeme Predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, trebalo se oduprijeti najvećoj opasnosti po našu mladu državu. Tada je osnovana 9. gardijska brigada, naši „Vukovi“. Svojim nemjerljivim doprinosom ispisala je najsvjetlije stranice povijesti Domovinskog rata. Bila je to jedna od legendarnih brigada koje su nakon mnoštva slavnih bitaka izvojevala slobodu Hrvatske. Upravo ste vi nazočni veterani svjedoci tih vremena koji trebate mladim generacijama prenositi uspomene na te teške, ali časne dane. S posebnim pijetetom podsjećamo se 56 poginulih pripadnika ove brigade.

Nizom uspješnih akcija i vojnih operacija ova je postrojba provodila osloboditeljske aktivnosti na koje svi moi moramo biti ponosni. U ovoj prigodi posebno pozdravljam prvog zapovjednika ove brigade, generala Mirka Norca koji je imao nemjerljivi doprinos u stvaranju 9. gbr., naglasio je između ostaloga župan ličko-senjski Ernest Petry.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je 9. gbr. bila od presudnog značaja za obranu Gospića i ovog dijela Hrvatske.

-Bila je to okosnica obrane Like i Velebita. „Vukovi“ su sudjelovali u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Medački džep, Repetitor, Ljeto ’95 i Oluja. Brigada je ustrojavanja u vrijeme vođenja mnogih bitaka protiv velikosrpskog agresora.

Taj je rat ostavio mnoge duboke rane. Odnio je jako puno života, a agresor je uništava sve što je hrvatsko: gradove, sela, škole, crkve, spomenike… Unatoč toj mržnji nije uspio uništiti našu ljubav prema Domovini i našu odlučnost da budemo svoj na svome. Istinski smo vjerovali u našu pobjedu. Zato ovakvi susreti svjedoče o našem štovanju svake žrtve jer je Domovinski rat bio pravedan, osloboditeljski, legitiman… Zato je naša dužnost promicati istinu o Domovinskom ratu. Poglavito mi koji smo stvarali povijest. Nama sloboda nije darovana već izvojevana žrtvom hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda, rekao je ministar Tomo Medved.

U svojem govoru Predsjednik RH Zoran Milanović dotaknuo je nekoliko važnih detalja hrvatske borbe za samostalnost.

-Hrvatsku je na početku rata branilo malo dobrih ljudi. To treba reći. Tek šačica najboljih i najhrabrijih među nama. Oni se ne zovu slučajno branitelji. Branili su Hrvatsku kada je njena budućnost bila upitna jer oružja nije bilo, a bilo je malo hrabrih i odvažnih ljudi. Govorim o tisućama, možda deset tisuća najhrabrijih. Ovo što se ovih dana događa posvuda u Hrvatskoj je podsjećanje na te dane i otimanje od zaborava. Kažu da čovjek umire dva puta. Prvi put kada doista umre, a zatim onda kada ga se nitko ne sjeća. Mi se sjećamo, s poštovanjem pamtimo sve naše žrtve i imamo razloga za ponos. Na naš put i borbu koju ste vi predvodili. Naš život, hrabra borba za slobodu, stvaranje Domovine imali su svoje uspone i uspone i uspone, a tek poneki pad s kojim smo se kao ljudi i kršćani uspješno suočavali. U tome leži vaša snaga i snaga Hrvatske. Ona je danas samostalna, dobra, ona je naša Hrvatska. Čak i da nije takva mi bi se opet branili, štitili i voljeli. Ona je kao naša kći i uvijek bi govorili sve najbolje o njoj nego li jest. Stanje u Hrvatskoj svakako nije loše, ali mora biti još bolje.

Vojska mora imati bolje uvjete za život i rad, dobre tehničko-materijalne uvjeti. Vaš zadatak je obrana Domovine. Svi znamo što je Domovina, ona ima svoju vlast i teritorij.

Dobro je da smo u sklopu NATO-a bili u Afganistanu i povukli se na vrijeme. Bili smo i na Kosovu, ali ni to nije naša Domovina. Sada smo na granici Poljske i Rusije. Ni to nje dobro jer znamo da Hrvatima u Rusiji nikada nije bilo dobro.

Drage moje Ličanke i Ličani: čestitam vam ovu značajnu obljetnicu, hvala veteranima i slava poginulima. Želim da naše Vukove pamtimo u najboljem svjetlu jer to zaslužuju. Na ovom spomeniku stoji:“Jaki k’o zemlja što ih je rodila, vječni k’o zemlja što ih pokriva“. Živjela Hrvatska, uskliknuo je na koncu govora Predsjednik Zoran Milanović.

Potom su iz ruku Predsjednika Milanovića, ministra Medveda i visokih vojnih dužnosnika, crne beretke, simbole legendarnih Vukova, primili novi pripadnici motorizirane bojne „Vukovi“.

Kako se čulo tijekom čitanja povjesnice ove brigade zapovijed o njezinom osnutku izdana je 1. studenog 1992. iz Glavnog stožera OS kada je osnovana 6. gardijska brigada. Za zapovjednika brigade imenovan je tadašnji pukovnik Mirko Norac, a jezgru postrojbe su sačinjavali pripadnici 118. brigade HV iz Gospića, 133. brigade HV iz Otočca, te 111. i 128. brigade HV iz Rijeke. Nakon uspješno realizirane vojne operacije „Maslenica“ brigada po povratku u vojarnu mijenja naziv u 9. gbr. „Vukovi“.

Ubrzo su uslijedile vojne operacije „Maslenica“ i „Medački džep“, slabije poznata operacija „Repetitor“ na planinskom masivu Ljubovo. Onda je došla operacija „Ljeto ’95“ pa „Oluja“, a kada su „Vukovi“ opet dobili jednu tešku zadaću: zauzeti to isto „gvozdeno Ljubovo“ krcato minskim poljima i neprijateljskim bunkerima. Za desetu godišnjicu postojanja i njezine zasluge u Domovinskom ratu, 9. gardijska brigada je u studenom 2002. godine od strane predsjednika Republika Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom a 2012.g.odlikovana je Poveljom Predsjednika RH. U siječnju 2003. godine 9. gardijska brigada je ugašena, a mladi pripadnici „Vukova“ su zajedno sa pripadnicima „Tigrova“ ušli u sastav novo ustrojene postrojbe, gardijske motorizirane brigade.

Kroz 9. gardijsku brigadu „Vukovi“ prošlo je preko 5000 pripadnika. Svoje živote u obrani Hrvatske položilo je 56 pripadnika, a 211 ih je ranjeno.

L.O.