GOSPIĆ – Načelnik PU ličko-senjske Ante Podnar održao danas press konferenciju na temu stanja sigurnosti na području LSŽ u prvih šest mjeseci.

– Za stanje kriminaliteta, istaknuo bih da je u 6 mjeseci ove godine zabilježen pad ukupno evidentiranih kaznenih djela na području policijske uprave, a sami tim prijavljeno je i manje počinitelja. S obzirom na strukturu kaznenih djela i dalje su najzastupljenija kaznena djela imovinskog karaktera, kao što su krađe i teške krađe, kazao je načelnik Podnar.

Za stanje sigurnosti u prometu, navedeno je kako je evidentirano povećanje broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2014. godine i to za 24 prometne nesreće. Prema policijskim podacima bilježi se povećanje broja nesreća u kojima su osobe ozlijeđene kao i prometnih nesreća sa materijalnom štetom, dok se broj smrtno stradalih smanjio. Kao što je to zabilježeno u ranijim razdobljima najčešći uzrok prometnih nesreća je neprilagođena brzina.

Broj prelazaka državne granice u prvih 6. mjeseci ove godine preko dva granična prijelaza je manji, dok je broj prelazaka vozila u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan. U istom razdoblju zabilježeno je povećanje broja nezakonitih prelazaka granice. Od savjetodavnih aktivnosti koje je provela policija na konferenciji je istaknuo tiskanje plakata pod nazivom „Siguran odmor“ prevedenog na tri strana jezika, koji su postavljeni na područjima gdje je velika frekvencija ljudi.
Na području Policijske postaje Novalja u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Novalje izrađeni su i letci pod nazivom „Sigurniji odmor“ koji su prevedeni na sedam stranih jezika. Na području policijskih postaja Gospić, Otočac i Korenica, Senj i Karlobag oformljene su jedinice prometne mladeži koje su angažirane na poslovima regulacije prometa tijekom ljetnih mjeseci.

– Na tom planu u prvih 6. mjeseci ove godine poduzeli smo brojne mjere i radnje u cilju sigurnog dolaska i boravka inozemnih i domaćih gostiju, a sve kako bi podigli razinu sigurnosti za vrijeme turističke sezone. Koristim ovu priliku da se zahvalim jedinicama lokalne samouprave na pomoći koju nam pružaju u provođenju naših preventivnih projekata, jer ključ uspjeha u ostvarivanju povoljnog stanja sigurnosti pored angažiranosti policije vezan je uz i angažman svih institucija i ustanova kao i jedinica lokalne samouprave kada je u pitanju rješavanje problema građana koji prebivaju na području Županije kao i svih ostalih osoba koji dolaze na područje Županije.
Na temelju prethodno istaknutih podataka stanje sigurnosti na području Policijske uprave ličko-senjske ocjenjujemo povoljnim, zaključio je Podnar.

L.O.