U svega nekoliko dana mediji su javljali o dvjema intervencijama članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Perušić. Bilo je riječ o požaru gospodarske zgrade, a zatim o izvlačenju unesrećenog vozača iz automobila. Vatrogasci su posvuda pomalo nepravedno na marginama medijskog zanimanja i zanimljivi su samo onda kada ih netko treba. Ovim tekstom pokušat ćemo to donekle ispraviti.
Tajnik DVD-a Perušić je Miroslav Grabašnjak, zapovjednik je Ivica Pocrnić. To su ujedno jedini profesionalci među ukupno 68 članova DVD-a. Grabašnjak pojašnjava neke posebnosti ovoga posla.
-U vatrogasnoj postrojbi je 25 obučenih i za djelovanje uvijek spremnih vatrogasaca. Preostali članovi se povremeno uključuju u brojne akcije koje tijekom godine organiziramo. S ponosom moram istaknuti da imamo i osam pripadnika Vatrogasne mladeži, starosne dobi od 10 do 14 godina. Javnost ima pomalo krivu percepciju o radu DVD-a. Kada nismo angažirani na terenu, naše su aktivnosti vezane uz održavanje opreme i tehnike, redovno održavanje vježbi, pregled i ispravnost vozila i redovno educiranje vatrogasaca. Uz sve ovo nastojimo barem jednom mjesečno održati vježbu pri čemu djelujemo kao u stvarnim situacijama. Ovo je neophodno zbog provjere znanja i vještina vatrogasaca, kao i zbog ispravnosti i optimalnog korištenja vatrogasne opreme. Pri tome vježbamo gašenje požara objekata, vozila, otvorenih prostora i interijera. Simulacije vatrogasnih intervencija obuhvaćaju sve situacije u kojima se vatrogasci mogu naći, rekao nam tajnik DVD-a Perušić Miroslav Grabašnjak. Ističe kako je u radu ove vatrogasne družine nemjerljiva pomoć Općine Perušić, kao i Županijske vatrogasne zajednice. Perušićki vatrogasci imaju jedno navalno vozilo, jedno šumsko vozilo s pogonom na sva četiri kotača i zapovjedno vozilo. U slučaju potrebe vatrogascima je uvijek na dispoziciji i cisterna komunalnog poduzeća. Na području Kosinja pokrenuta je inicijativa za osnivanje postrojbe Vatrogasne mladeži, u čemu pomaže OŠ „Anž Frankopan“.
DVD Perušić postoji tek od 1995. godine. Od početka 2016. do danas imali su 11 intervencija. Kažu kako je to znatno manje nego li prošle godine kada su požari bili višestruko masovniji. Najvećim pomakom u svijesti ljudi smatraju činjenicu kako su lani imali 82 prijave spaljivanja korova i stare trave na poljima, što je vatrogasce uvijek držalo u blizini pa se takvi požari nisu otimali kontroli, već su na vrijeme lokalizirani.

M. S.