„A upališ motorku 2“

Kao u vicu o dvojici drvosječa tako se ponekad ponašaju i najviši dužnosnici BiH kada je u pitanju migrantska kriza. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je prije dva dana nakon sjednice Vijeća ministara BiH da će do imenovanja novog direktora obavještajne agencije SIPA-e doći kada se za to steknu politički uvjeti. On je tada kazao da odgodu imenovanja Darka Ćuluma za direktora agencije SIPA-e traži isključivo zbog sigurnosnih razloga koji su u toj državi osjetno narušeni.

– Dozvolili smo na početku krize, prije dvije-tri godine, da nam migranti ulaze u državu bez identifikacije, sada imamo ogromne sigurnosne probleme, tisuće ljudi i dalje ulaze, a ne znamo ‘ko su oni. Ne možemo ih identificirati, napravio se problem pa država BiH mora dokazivati njihov identitet, a ne obratno, i u tom smislu ja ću tražiti da BiH napravi cijeli jedan novi paket odnosa prema migrantskoj krizi, naglasio je ministar Radončić tražeći novu financijsku pomoć za rješavanje migrantske i sigurnosne krize u svojoj državi. Podsjetimo kako je unatrag dvije godine EU uplatila BiH više od 44 milijuna eura za poboljšavanje situacije oko migranata.

Nastavak ispod oglasa

Ministar Radončić je kazao da će tražiti konzultacije s članovima Predsjedništva BiH i Vijećem ministara te napomenuo da je već obavio konzultacije s direktorima agencija.

– Vidjeli ste da intenzivno razgovaram s međunarodnim predstavnicima, odnosno brojnim ambasadorima u BiH. Tražimo mnogo veću financijsku pomoć za rješavanje migrantske i sigurnosne krize u BiH od naših inozemnih partnera, jer je to prvenstveno i pitanje njihove sigurnosti.

Jedan BIH policajac na 25 km granice!

Ministar je konačno javno priznao kako im za sigurnost na granicama nedostaje praktično-sve.

-Nama jedan policajac čuva 25 kilometara granice prema Srbiji i Crnoj Gori. Nedostaje nam 1.200 policajaca u Graničnoj policiji, nedostaje nam ogroman broj osoblja u Službi za poslove sa strancima, nedostaje nam promjena zakonskih akata koji će omogućiti našim policijskim organima da odgovorno rade svoj posao. Moramo jednostavno preuzeti punu odgovornost, prvo za sigurnost naših građana BiH pa onda naših međunarodnih partnera, jer sadašnja se situacija previše eksponira kao humanitarno pitanje, a sigurnosno pitanje je potpuno u drugom planu. Ja sam ministar sigurnosti i za mene će sigurnosno pitanje biti apsolutni prioritet, naglasio je Radončić.

Na ovaj su način „računi stigli na naplatu“ jer je susjedna država primala (ali i danas prima) na tisuće migranata bez valjane provjere koji su prema nečijem naputku uništili svoje dokumente. U pravoj rijeci poštenih ljudi, među migrantima svakako ima lopova, silovatelja, manijaka i terorista koji dolaskom u BiH uzimaju drugi identitet i svi su od reda željni rada i borbe za egzistenciju. To što ih velika većina ne zna latinicu, neki strani jezik niti nemaju bilo kakvu radnu kvalifikaciju, to je u BiH tek sada postao problem. Dobro su se sjetili, kao onda kada Mujo u vicu uzvikuje „A upališ motorku“!!!

L.O.