Aerodrom „Špilnik“ za budućnost turističkog razvoja

Nastavak ispod oglasa

Nastavlja se izgradnja, modernizacija i približavanje zrakoplovne baze Špilnik u Otočcu za  potrebe gospodarskog razvoja grada Otočca. Potvrđeno je to u nedjelju kada se na otočkom aerodromu Špilnik okupio zavidan broj zaljubljenika u avione, ali i u sve ono što je popratno uz avione i letenje. Neformalno druženje pilota iz Otočca i Zagreba koji su predstavili svoje letjelice bila je i prigoda da saznamo nešto više o mogućem nastavku izgradnje zrakoplovne baze Špilnik.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac kazao je da projekt koji je bio kandidiran za IPA program nije prošao, ali u tijeku su poslovi reaktivacije istoga, obavljaju se doprojektiranja, poslovi na ishođenju lokacijske i građevinske dozvole nakon čega se ide prema europskim fondovima.

„Grad će osigurati sredstva za projektnu dokumentaciju, a ako znamo da je ovdje od 2001. godine  uloženo oko 1,5 milijuna kuna, ako je obnovljen hangar, napravljena ograda od oko 3,5km, napravljen aneks zgrade za potrebe aero kluba „Krila Gacke“, pred nama stoji kandidiranje projekta prema fondovima Europske unije. Aerodrom je u turističkom smislu itekako važan za grad Otočac, on je dio turističke ponude jer smo između Plitvičkih jezera i Velebita, s bogatom turističkom ponudom, primamljiv je brojnim letjelicama kojih je u Europi sve više. Uz turistički dio vjerujem i u razvoj te grane športa, rekreativnih djelatnosti. Aerodrom ima svoje mjesto u budućem razvoju grada Otočca. Inače,vrijednost cjelokupnog projekta koji bi se trebao ralizirati je oko 3 milijuna eura“ – kazao je gradonačelnik Kostelac.

Na aerodromu Špilnik okupili su se članovi aero kluba „Krila Gacke“, ali i piloti koji su bili u preletu preko Gacke doline, kaže Toni Dujmović.

„Naš aero klub ima 48 članova, aktivno smo uključeni u sanaciju piste, valjanje, košenje, imamo avio modelarstvo. Od agencije za civilno zrakoplovstvo nedavno smo dobili i zadnju dozvolu koja nam je nedostajala kako bi zrakoplovna baza mogla obavljati poslove na svim zakonskim osnovama. Prvo što slijedi u našem radu je podizanje aerodroma za još jednu ljestvicu kako bismo se mogli baviti komercijalnim letovima i poslovima“, kazao je pilot Toni Dujmović.

Na zrakoplovnoj bazi na Špilniku okupili su se piloti sa svojim letjelicama iz aero kluba „Lučko“ i aero kluba „ Zvekavac“ .

Dražen Prša