Afganistanci uhićeni pri ilegalnom prijelazu granice

Ličko-senjska policija je tijekom proteklog vikenda evidentirala četiri kaznena djela, 22 prometne nesreće, četiri narušavanja javnog reda i mira i jedan ilegalan prelazak državne granice.

Policijski službenici PU ličko-senjske u suradnji sa policijskim službenicima PU zagrebačke dovršili su kriminalistička istraživanja nad 47-godišnjakom i 53-godišnjakom (državljani Rumunjske), te nad 51-godišnjakom i 45-godišnjakom (državljani Poljske) zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela teške krađe u pokušaju na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Lopove iz Rumunjske se sumnjiče se da su u četvrtak 51-godišnjoj državljanki Bugarske pokušali ukrasti stvari iz torbe, a državljani Poljske u subotu 66-godišnjoj državljanki Tajvana, u čemu su ih spriječili policijski službenici.

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom iz Zagreba zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo neisplate plaće. Sumnjiči se da kao odgovorna osoba pravne osobe sa sjedištem u Gospiću, iako je imao dostatna financijska sredstva, nije osmero zaposlenika isplatio plaće za dva mjeseca.

Noću 24./25. lipnja 2017. godine, na odmorištu na autocesti A-1 u smjeru juga, nepoznati lopov provalio je u kamper vozilo švicarske nacionalne oznake iz kojeg je ukrao mobitele i torbicu sa osobnim dokumentima, vlasništvo dvoje švicarskih državljana.

Dvije prometne nesreće su sa smrtno stradalim osobama, a dogodile su u Ličkom Cerju  i jučer na državnoj cesti broj 52, u Podumu, Grad Otočac, u 9.15 sati kada je 67-godišnjakinja iz Donjeg Lapca upravljajući osobnim automobilom švicarske nacionalne oznake, iz smjera Otočca u smjeru Vrhovina, uslijed neprilagođene brzine kretanja sletjela udesno van kolnika i udarila u metalni odbojnik. Uslijed zadobivenih ozljeda vozačica je na mjestu događaja preminula, dok je 73-godišnji putnik (švicarski državljanin) teško ozlijeđen.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. U tom periodu utvrđeno je ukupno 120 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 10 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Orovcu, Grad Otočac, kod 42-godišnjeg hrvatskog državljanina (3.30 g/kg).  

U subotu u mjestu Željava, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su šest državljana Afganistana (jedan punoljetan i pet maloljetnih) za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. S obzirom da su zatražili azil u Republici Hrvatskoj, isti će biti predani djelatnicima Centra za tražitelje azila u Zagrebu.  

P.U./L. O.