Aforizmi Stipe Golca kao ogoljela istina životne zbilje

U organizaciji Samostalne narodne knjižnice Gospić u prepunom atriju Kulturno-informativnog centra promovirana je večeras potshumna zbirka aforizama nedavno preminulog slikara, pedagoga i aforističara prof. Stipe Golca. U promociji  zbirke  pod nazivom „Slobodna misao veličina je svih veličina“ sudjelovala je mlada glumica Tonka Mršić koja je čitala neke od najusppjelijih aforizama iz zadnje zbirke prof. Golca te u uvodnom dijelu definirala smisao postojanja njegove umjetničke duše.

-Pričao si o životu, ljudima, ljubavi, sudbinama… Tvoje su riječi bile ozbiljne, bolne i istinite. Sada i zauvijek. Naslikao si slike života. I čekamo najljepšu sliku, ona će doći i bit ćemo opet skupa u najljepšoj duginoj boji.

Nastavak ispod oglasa

Umirovljena knjižničarka Danica Subašić imala je čast dio svojega života svjedočiti njegovom radu, neiscrpnoj energiji, vedru i otvorenu duhu.

-Prof. Golac bio je pedagoški radnik, književnik, aforističar i slikar, čovjek koji je svojim radom zadužio Grad Gospić, Liku i Hrvatsku. Čarolija i ljepota ličkog kraja ispunjavala ga je radošću i ljubavi za životom. Ta ljepota i ljubav unijele su smisao u njegov prebogati likovni i aforističarski opus, pjesnički i pedagoški rad. Na tome je on pronašao svoj životni put. Brojna likovna djela izlagao je u najprestižnijim galerijama Hrvatske.  Ostavio je brojne rukopise i aforizme. Naše profesorice Anela Serdar Pašalić i Marijana Musić Mašić došle su do srži stvaralaštva i vode nas u ostavljeno blago Stipe Golca, naglasila je Danica Subašić.

Anela Serdar Pašalić istaknula je brojne prekrasne trenutke koje je provela u društvu ovog velikog umjetnika.

-Ovo je sedamnaesti po redu književni uradak prof. Golca. Zbirka je izdana posthumno i u trenucima prvog čitanja prožimala su me  sjećanja, njegove zanimljive i briljantne opaske, aktualiziranja svega oko nas. Nikada se nije mirio s onim što nije dobro. Već vidno bolestan nastavio je s radom i večeras svjedočimo zbirci koja je nastala u njegovim zadnjim danima života. Poznavajući prof. Golca on uporno i značlački slaže riječi u strukturu aforizma, pazeći pri tome na vjerodostojnost, realnost i uvjerljivost, rekla je prof. Anela Serdar Pašalić diveći se britkosti, ironiji i humoru kao vječnim komponentama umjetnikova rada.

Večeras su u atriju KIC-a doslovno tražila stolica više pa su mnogi štovatelji lika i djela prof. Stipe Golca morali stajati. U ime obitelji Golac  sliku ovog umjetnika Gradu Gospiću poklonila je umjetnikova supruga Slavica, dok se u ime cijele obitelji na ovom događaju zahvalio njegov sin prof. Ivan Golac. 

Među štovateljima prof. Stipe Golca večeras su bili mnogi, među njima župan ličko-senjski dr. Darko Milinović s najbližim suradnicima, predstavnici brojnih ustanova i institucija, bivši učenici i studenti.

Nazočni su s radošću slušali mnoge umjetnikove aforizme, britke po sadržaju i istini. Evo nekih:

-Dobar čovjek bio je, bit će  i ostat će-budala.

-Neće vrag na vraga. Zato hoće čovjek na čovjeka.

-Dan mu je dug, mjesec predug, godina neizdrživa. J…m ti  ja takav život!

-Od čega boluje sirotinja? Od tuge i žalosti.

M.S.