Airsoft Tim Gospić

Airsoft je  „adrenalinski sport“, najbrže rastući oblik adrenalinskog hobija u Hrvatskoj i šire. To je simulacija oružanog sukoba između dvije ili više  strana koje po zadanom scenariju  po  pravilima i mjerama sigurnosti,  vode „borbu“ uz replike stvarnog oružja koje ispaljuju plastične kuglice promjera 6 mm.Pravila airsofta u RH  je propisao Hrvatski Airsoft Savez(HASS) i svaki sudionik je dužan pridržavati ih  se. Svaki grad u državi ima barem jednu udrugu koja se bavi airsoftom jer je to sport-hobi koji privlači široke mase ljudi željnih zabave, druženja u prirodi i zdravog načina života.

Priča o nastanku AST Gospić je više- manje klasična priča o nastanku većine Airsoft klubova. Netko igrao negdje prije, netko čuo, netko probao, pa se svi na kraju osnovali udrugu. Početkom 2016. skupina entuzijasta željna novog oblika zabave je osnovala AST Gospić. Informiranje o replikama, nabava opreme, uspostava kontakta s ostalim airsoft klubovima, a tu je puno pomogao  ASK Lika iz Korenic.  Poštivanje fair playa, mjera sigurnosti, međunacionalne i religijske tolerancije, uvažavanje svakoga bez obzira tko su i odakle dolaze. Marljivim radom i promicanjem ovogavsporta udruga trenutno broji 15 stalnih članova. AST Gospić nije tematski klub, odnosno ne teži vjernom repliciranju određenih postrojbi. Razlog tomu je činjenica da takav način bavljenja airsoftom iziskuje i dodatna novčana ulaganja svakog člana, jer  je dužan posjedovati  repliku i zaštitnu opremu. Odora, borbeni prsluk i ostala oprema se nabavlja po vlastitom izboru.

Od svog osnutka AST Gospić je sudjelovao na mnogim airsoft susretima i treninzima u Hrvaskoj i BiH. Osim gostovanja kod drugih klubova, AST Gospić je organizirao nekoliko manjih treninga kao i jednodnevni susret“ OP:WOLVESDEN-Tribute to Nicole“,  u čast rođenja kćeri, odnosno unuke dvojice članova kluba. Susret je privukao stotinjak igrača iz Hrvatske i BiH, te veliku pozornost građana grada Gospića, jer je to bio prvi takav događaj na ovom  prostoru.

U 2018.godini planira se veliki broj aktivnosti poput ekološke akcije  čišćenja šume u Smiljanu. Održat će se i rezentacija AST Gospić  udruge „Pčelice“ na  lokaciji zapuštene streljane u Jasikovcu koju će članovi AST Gospić urediti  za tu prigodu.  Najavljen je i humanitrni Airsoft susret:“Igramo za pčelice“ koji je najavljen za lipanj. Susret bi se organizirao na lokaciji Smiljanske šume, a sav prihod od kotizacija bi išao udruzi“Pčelice“u obliku donacije. Na susretu se očekuje150-200 sudionika.

Što istaknuti za konac ove priče? Iz AST Gospić poručuju:

-Promocija i organizacija ovog događaja je dužnost AST Gospić, a otvoreni smo i za sve prijedloge i ponude u smislu upotpunjavanja provedbe samoga susreta. Želja nam je na ovaj način spojiti ugodno s korisnim, odnosno, spojiti igranje airsofta sa dobrotvornim i plemenitim ciljem!!!

Z.D./L. O