Akcija «Poštujte naše znakove»

Policijska uprava ličko-senjska će i ove godine tijekom mjeseca rujna, odnosno početkom školske godine 2012./2013. provoditi akciju «POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE», usmjerenu na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama.

Tijekom prošle godinena cestama Ličko-senjske županije u prometnim nesrećama stradalo je 25 djece u dobi od 7 do 14 godina i to:niti jedno dijete nije smrtno stradalo, 1 dijete zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je 24 zadobilo lake tjelesne ozlijede, u odnosu na 2010. godinu kada je stradalo 38 djece; niti jedno dijete nije smrtno stradalo, 2 djece je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 36 zadobilo lake tjelesne ozlijede. Analizirajući podatke o stradavanju djece za prvih šest mjeseci ove godine i uspoređujući ih s istim razdobljem prošle godine, proizlazi da je trend stradavanja djece u prometnim nesrećama u povećanju, jer je stradalo 20 djece (2011. g. – 8), od kojih je jedno dijete smrtno stradalo, 4 djeteta zadobila su teške tjelesne ozljede (2011. g. – 1), a 15 djece je lakše ozlijeđeno (2011. g. – 7). Dosadašnja iskustava su pokazala kako prometni odgoj ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Nastavak ispod oglasa

U koordinaciji s tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica, policijski službenici obišli su prometnice u zonama škola, s ciljem kako bi se na vrijeme uočila dotrajala i oštećena prometna signalizacija i izvršila obnova iste prije početka školske godine.

U dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, policijski službenici će održati kraća edukativna predavanja u prvim razredima kako bi djecu  upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Slijedom navedenog, u ponedjeljak 3. rujna u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću u vremenu od 9 do 9.30 sati policijski službenik će održati prvo takvo predavanje na temu sigurnog sudjelovanja djece u prometu.

Nadalje, svakog dana tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.

Policija apelira na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću. Pozivamo i roditelje da kada dovoze svoju djecu vozilima u školu parkiraju vozila tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze. Također pozivamo sve roditelje i prosvjetno-pedagoške djelatnike škola da se aktivno uključe u provođenje ove akcije radi zaštite djece u prometu.

LO/PU ličko-senjska