Akcija “Manje oružja, manje tragedija”

0

U povodu preventivne akcije “Manje oružja – manje tragedija” ličko-senjska Policijska uprava priopćila je danas kako je u protekloj godini u toj županiji među ostalim policiji predane tri automatske puške, dvije poluautomatske puške, jedna repetirajuća puška, 26 ručnih bombi, 17 mina, 157 komada ostalog rasprskavajućeg oružja, 1,235 kg eksploziva i 5530 komada raznog streljiva.

Iz naprijed opisanih podataka, razvidno je da građani i dalje neovlašteno posjeduju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo, te da takvo posjedovanje često dovodi i do tragičnih posljedica, stoji u priopćenju PU ličko-senjske.

Ministarstvo unutarnjih poslova počelo je prije pet godina u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u RH (UNDP) akciju prikupljanja ilegalnog oružja.

Kako bi neželjene posljedice eliminirali ili barem smanjili na minimalan broj, iz policije pozivaju građane koji legalno posjeduju vatreno oružje da ga čuvaju, nose i uporabljuju na zakonit način, vodeći računa o sigurnosti sebe i drugih osoba, a posebno djece, dok građane koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva pozivaju da ih dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije, ako takvu predaju izvrše prije poduzimanja izvidnih radnji policije, odnosno prije početka primjene policijskih ovlasti.

U vremenu od 09,00 do 12,00 sati u niže navedenim mjestima, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske postaviti će info punktove gdje će građani moći dobiti informacije vezane za dragovoljnu predaju oružja:

             24. travnja 2013. godine   

            Donji Lapac – Trg Ive Andrića

            26. travnja 2013. godine

            Gospić – Trg Stjepana Radića

            29. travnja 2013. godine

            Karlobag – Trg dr. Franje Tuđmana

            30. travnja 2013. godine

            Novalja – Trg Bazilike

            4. svibnja 2013. godine

            Korenica – Trg Svetog Jurja

L.O.