Akcija za očuvanje kornjaša iz naših šuma

Zvonimir Osvald

Na ovoj atraktivnoj fotografiji je jelenak (Lucanus cervus)  autora Zvonimira Osvalda i dio je ilustracije akcije „Jeste li ih vidjeli?“ koju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. održava se i ove godine.

Kroz ovu akciju svi zaljubljenici u prirodu kada opaze jelenka (Lucanus cervus), alpinsku strizibubu (Rosalia alpina) i veliku četveropjegu strizibubu (Morimus asper funereus) mogu njihovu fotografiju poslati putem obrasca za dojavu nalaza ili na adresu e-pošte: jelenak@mzoe.hr 

Po završetku akcije bit će izabrane i nagrađene najbolje fotografije, a ujedno će biti nagrađena i osoba koja dojavi najviše nalaza. Ove godine je nagrade za dobitnike osigurao NP Sjeverni Velebit u vidu obiteljskih ulaznica za posjet ovom nacionalnom parku.

Dobitnici nagrada za 2019. godinu bit će proglašeni po završetku obrade velikog broja pristiglih podataka. Sve dojave javnosti su prostorno prikazane i lako pretražive na Bioportalu – web portalu Informacijskog sustava zaštite prirode.
Ovi kornjaši su ugrožene  vrste zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju. Njihovo stanje očuvanosti Hrvatska je dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju pa se ovom akcijom želi proširiti svijest ljudi o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih se aktivno uključiti u očuvanje prirode. Lika i Velebit su jedna od njihovih zadnjih povoljnih staništa.

L.O.

Nastavak ispod oglasa