Akcije upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Korenici i Perušiću

KORENICA/PERUŠIĆ – U petak u vremenu od 10:00 do 12:00h, u prostorijama Crvenog križa u Korenici (Vaganačka bb), održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Isti će se dan akcija upisa koju organizira Zaklada Ana Rukavina održati i u Perušiću, rodnom mjestu Aninih roditelja, u prostorijama Općine Perušić (Trg popa Marka Mesića 2) od 14 do 16 sati.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju (postupak kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti).

Nastavak ispod oglasa

Svaka akcija upisa u Registar nosi poruku – lijek je u nama! Time Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo „lijek“ kojim možemo spašavati živote jer upisom u Registar postajemo potencijalnim spasiteljem života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

Rezultati Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutno broji 40 737   dobrovljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je tipizirano 38 097 uzoraka krvi. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 36 transplantata i time dana nada za spas 36 života.

L.O./M.V.