Ako se po proljeću godina poznaje…

U petak poslijepodne preko 160 građana Gospića su se pojavili kao vjesnici proljeća na brdu Oštra udaljenom od centra grada. Pohod u organizaciji Planinarskog društva „Željezničar“ pod nazivom „Četiri godišnja doba na Oštri“ ponajviše je privukao najmlađe stanovnike grada na Novčici, kojih je bilo oko 130. Mališani su došli sa svojim roditeljima, a velik broj s njihovom voditeljicom iz osmogodišnje škole Dr Jure Turić Antonijom Rosandić. Između inih građana i planinara pojavio se gradonačelnik Grada Petar Krmpotić sa suprugom, koji je oduševljen uređenjem pristupa ka vrhu oko kojeg je postavljeno nekoliko klupa za odmor i uređen okoliš. Predsjednik Društva Tomislav Čanić je naglasio da posao još nije dovršen do kraja, a pozdravljajući sve nazočne posebno se zahvalio članovima PD Željezničar koji su uložili puno truda oko uređenja budućeg gospićkog izletišta. Gradonačelnik Krmpotić je obećao nabavku jednog teleskopa pomoću kojeg će posjetitelji gospićkog vidikovca još zornije moći uživati u panorami i vidicima šireg područja između Velebita, Ličkog sredogorja i Plješivice.
Zanimljivo je da su se pohodu odazvali i planinari Korenice i Udbine, a zapažen je i veći broj Perušićana koji u subotu sličan pohod organiziraju na Metlaču s polaskom iz centra Perušića u 10 sati. Pohodu na Metlaču će se odazvati veliki broj Gospićana, a uz Perušićane još se očekuju gosti iz Duge Rese i Zagreba.
Planinari Like sve više postaju promotori ljepota ličkog kraja pa će uz ova dva pohoda PD „Škamnica“iz Brinja privući preko 500 planinara iz cijele Hrvatske početkom travnja. PD Mrsinj iz Korenice također u travnju organizira Dan medvjeđeg luka. Planinarska udruga Panos iz Kutereva privući će planinare na Memorijalni pohod Ivanu Bukovcu, a bit će i organizatori Susreta planinara Ličko-senjske županije. PD „Željezničar“ iz Gospića nakon otvorenja proširene obilaznice Lički gorski biseri 17. svibnja u Ličkom Lešću i Čovićima na Markovića Rudine, 5. srpnja organiziraju Dan društva i otvorenje planinarskog objekta na Visočici, a preko 300 planinara najavljuje svoj dolazak na tradicionalni pohod pod nazivom Tragom zbjega lovinačkog kraja 20. I 21. rujna.
Ovim putem pozivamo turističke zajednice koje su neaktivne i ne prepoznaju turističke potencijale ličkog područja, da se aktiviraju i počnu konačno razmišljati o projektima i poticati razvoj turizma.

lo

Nastavak ispod oglasa